Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Umjesto čipsa radije grickajte pistacio za zdravlje srca i žila

Umjesto čipsa radije grickajte pistacio za zdravlje srca i žila
1

Baš vam se gricka nešto hrskavo, a svjesni ste da čips nije najbolji izbor? U pravu ste. Nutricionisti su objasnili zašto je pistacio savršena namirnica koja koristi zdravlju

VIDEO

Orašasto voće nije teško ponijeti sa sobom kamo god išli, a izvrstan su izvor masnoća, vlakana i proteina te vitamina i minerala. Brojne studije dokazale su kako orašasti plodovi pomažu zaštititi kardiovaskularni sustav od niza bolesti i visokog krvnog tlaka, a pomažu i u zaštiti od dijabetesa tipa 2.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:40

 

Dodatno, mogu pomoći i u očuvanju vitke linije, piše Womenshealth. Neke orašide pritom mnogi navode kao malo zdravije od drugih, pa su tako visoko na tronu ovih dana bademi. Budući da postoje razne vrste mlijeka i jogurta na bazi badema, osim na policama s grickalicama zauzeli su i mjesta na policama s mliječnim proizvodima. Kikiriki s druge strane, pripada u porodicu mahunarki a također ga često nalazimo na zdravim jelovnicima.

Iako možda nije u trendu kao bademi i kikiriki, pistacio je zapravo odlična namirnica. Osim što je ukusan, donosi brojne zdravstvene koristi, ističe nutricionistica Kim Larson iz Seattlea.

Nutritivne vrijednosti

U 100 grama pistacio sadrži 571 kaloriju. - Odličan su izvor vlakana, proteina te minerala poput magnezija i bakra, vitamina E, folata i sterola koji prirodno snižavaju kolesterol. Također, izvrstan su izvor mononezasićenih masti, tvrdi nutricionistica Sonya Angelone.

Vitamin C, orašasti plodovi i šetnja pobjeđuju zimski blues
Vitamin C, orašasti plodovi i šetnja pobjeđuju zimski blues

1. Izvor vlakana

Vlakna su važan čimbenik u prehrani jer pomažu besprijekornom radu probavnog sustava i održavanju zdrave težine. Pistacio je bogat vlaknima, a budući da ona daju osjećaj sitosti, pistacio može pomoći i u održavanju vitke linije ako ga jedete u preporučenim količinama, odnosno ako ne pretjerujete, navodi Larson.

2. Manje kalorija od drugih orašida

Iako orašasti plodovi sadrže ozbiljne kalorije, u 30 grama je samo oko 160 kalorija. Najnovija istraživanja sugeriraju da bi pistacio mogao imati i do pet posto manje kalorija nego što se mislilo.

Orašasti plodovi pomažu protiv bolesti srca i jačaju pamćenje
Orašasti plodovi pomažu protiv bolesti srca i jačaju pamćenje

3. Izvor antioksidansa

- Zbog njihove jedinstvene ljubičaste i zelene boje, pistacio je bogat antioksidansima i protuupalnim svojstvima čak i više nego drugi orašasti plodovi, nastavlja Angelone. Pojašnjava kako su takve boje rezultat tvari luteina koja je povezana s beta karotenom i vitaminom A te antocijanina. - Većina drugih orašida nema antocijanin, kaže dijetetičarka Julie Upton.

4. Pomažu za bolji san

Pistacio sadrži i melatonin, tvar koja regulira ciklus sna i budnosti. Angelone tvrdi kako je pistacio najbogatiji melatoninom od svih orašida. - Ako ste pojeli šaku pistacija, to je isto kao da ste uzeli nadomjestak za melatonin, kazala je. Navodno nekim ljudima pistacio pomaže i kod jet laga.

5. Ne možete ih pojesti previše

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacio sadrži ravnotežu proteina i masti te ubrzo nakon konzumacije više ne osjećate glad. Prejedanje spriječava i činjenica da ih morate čistiti. - Sviđa mi se i to što dolazi u ljusci, a to vas prisili da usporite s jelom, kazala je Larson pojašnjavajući kako čišćenjem pistacija dobivate vremena da osvijestite osjećaj sitosti i tako prestanete jesti kad ste zaista siti.

Nova lica slasnih pita: Tijesta s keksima i orašastim plodovima
Nova lica slasnih pita: Tijesta s keksima i orašastim plodovima

6. Dugoročno je dobar za zdravlje

Zahvaljujući zdravim masnoćama kojima obiluju, konzumacija pistacija pomaže dugoročnom očuvanju zdravlja. Stručnjaci vjeruju kako pistacio pomaže u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te pomaže u očuvanju i razvoju stanica. Dodatno, polinezasićene masnoće sadrže esencijalne masne kiseline koje vašem tijelu trebaju kako bi mozak normalno funkcionirao. - Jedenjem pistacija možete spriječiti i kognitivno propadanje koje dolazi s godinama, kaže Larson.

Kako su najzdraviji?

Postoji mnogo načina na koje možete pripremiti ovu namirnicu. Za početak, možete zgrabiti šaku pistacija i polako ih jesti čisteći ili. Ili možete kupiti već očišćene. Ako pak želite biti kreativniji, možete ih koristiti u pripremi mesnih jela ili kao zamjenu za orašaste plodove u slatkim jelima. Možete ih dodati zobenoj kaši, ali i vegetarijanskim jelima i salatama. Sve su opcije dobrodošle i jednako zdrave.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti