Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Umjesto soli koristite bosiljak, ružmarin, origano, češnjak...

Umjesto soli koristite bosiljak, ružmarin, origano, češnjak...

Sol sabotira borbu protiv celulita, a začini sprečavaju pretjerano zasoljavanje hrane i djeluju protuupalno. Dobri saveznici protiv stvaranja celulita su i aminokiseline te antioksidansi

VIDEO

Svi dijelovi tijela trebaju vodu kako bi mogli pravilno funkcionirati te ne biste smjeli zanemariti u svojoj prehrani, ističe Howard Murad, autor knjige “The Cellulite Solution”.

- Zamijenite nezdrave zasićene masnoće onim zdravima, poput maslinovog ulja, ulja lanenih sjemenki, oraha, badema, indijskih i brazilskih oraščića, pistacija, suncokretovih sjemenki te izmrvljenih lanenih sjemenki - savjetuje autor.

Dodaje da su dobri saveznici protiv stvaranja celulita i aminokiseline te antioksidansi. Aminokiseline se nalaze u svom mesu, siru, jajima, mlijeku i soji, a mogu se naći i u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima i pšenici.

- Uravnotežena će vam prehrana, s različitim izvorima proteina, osigurati sve potrebne aminokiseline - ističe Murad. Bez antioksidansa, podlegli bismo bolestima i preranom starenju tijela i kože.

- Unošenjem hrane bogate antioksidansima branimo tijelo od štetnih slobodnih radikala. Antioksidansi se u najvećoj koncentraciji nalaze u bobičastom voću i citrusima, iako su prisutni u svom voću i povrću. Što je voće tamnije, sadrži više vitamina. Dobar su primjer za to borovnice - objašnjava autor. Navodi kako se antioksidansi gube zagrijavanjem, pa se šareno voće i povrće preporučuje jesti sirovo ili blanširano.

Ključ organizacije je staviti svaku stvar na svoje mjesto
Ključ organizacije je staviti svaku stvar na svoje mjesto

- Dio obitelji antioksidansa su i polifenoli, koji se povezuju s prevencijom karcinoma, smanjenjem bolesti srca te zdravljem kože. Njihovi su izvori orašasti plodovi, cjelovite žitarice, šareno voće i povrće, čaj (osobito zeleni), crveno grožđe i vino, luk, šipak, citrusi i goji bobice - navodi. Pod antioksidanse se ubrajaju i vitamini A, C i E.

- Vitamin A sudjeluje u popravku tkiva te je odličan za zdravlje očiju i kože. Nalazimo ga u jetrici, mrkvi, batatima, goji bobicama, jajima, mlijeku i mangu. Izvori vitamina C su citrusi, goji bobice, kivi, mango, papaja i crni ribiz. Vitamin E štiti stanice od slobodnih radikala, a sadrže ga biljna ulja, bademi i tamno zeleno lisnato povrće - kaže Murad.

Ukrašeni cupcake u zamrzivaču može biti najviše tri mjeseca
Ukrašeni cupcake u zamrzivaču može biti najviše tri mjeseca

Protiv celulita pomaže i hrana bogata omega-3 kiselinama, koje nalazimo u ribi, brokuli, salati, špinatu i grašku. Premda je riba vrlo zdrava i većina vrsta može se jesti svakodnevno, treba biti oprezan kod onih koje mogu sadržavati veću koncentraciju žive, poput tune i lososa. Ipak, na tjednoj se bazi radi o zanemarivim količinama pa to nikako ne znači da biste ih trebali izbaciti iz prehrane. Tijelu treba i natrij, no problem je što ga većina na dnevnoj bazi unosi više no što je preporučeno, što sabotira borbu protiv celulita.

- Umjesto soli, pokušajte začinjavati hranu biljkama koje imaju protuupalna svojstva, poput bosiljka, origana, ružmarina, češnjaka i đumbira – savjetuje autor. Ističe da se celulit ne gubi tako da jedete manje nego tako da jedete dovoljno prave hrane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima