Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umjesto u trgovinu, po povrće na tržnicu - tako čuvate okoliš

None Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Potražite hranu od lokalnih poljoprivrednika. Stvorite zdrave navike kupnje jer je hrana iz lokalnog uzgoja zdravija i pri njenom uzgoju nije potrošeno toliko energije koliko za hranu koja dolazi iz velikih industrija

Globalno zatopljenje posljedica je klimatskih promjena na koje najviše utjecaja ima čovjek. Predviđa se da bi temperatura na Zemlji mogla narasti za pet-šest stupnjeva u idućih 60 godina, napominje Anna Lappe, autorica knjige “Diet for a Hot Planet”.

Poljoprivreda i uzgoj, odnosno industrija hrane općenito, najvažnija je ljudska aktivnosti.

- One također igraju veliku ulogu u zagađenju okoliša i pospješuju porast temperature na Zemlji koja topi ledenjake i narušava bioritam ekosustava - kaže autorica te napominje kako uzgoj stoke u prehrambenoj industriji u prosjeku ne ispušta mnogo manje plinova od automobila koji na kraju uzrokuju globalno zatopljenje.

Foto: Promo

- Osim zagrijavanje Zemlje, industrijski prehrambeni sustav brze, zamrznute i konzervirane hrane nudi nove, nezdravije navike hranjenja - naglašava autorica.

To sve loše utječe na pojedinca i na zajednicu te se bolje okrenuti alternativnim izvorima hrane koja se prije svega ne traži u velikim supermarketima.

- Potražite hranu od lokalnih poljoprivrednika. Stvorite zdrave navike kupnje jer je hrana iz lokalnog uzgoja zdravija i pri njenom uzgoju nije potrošeno toliko energije koliko za hranu koja dolazi iz velikih industrija - napominje autorica te dodaje da hrana iz supermarketa često dolazi upakirana u puno ambalaže i plastike koja zagađuje okoliš i loše utječe na ljudsko zdravlje.

'IDITE NA PREGLEDE' Melanom mu 'pojeo' vrat i leđa: 'Primijetio sam malu mrlju...'

- Povrće i voće ne kupujte u supermarketima, gdje je prilikom transporta potrošeno puno goriva i energije - kaže autorica te dodaje da je takvo voće i povrće često uzgojeno u neprirodnim uvjetima.

- Odite na tržnicu i potražite hranu uzgajanu na održiv i ekološki prihvatljiv način. Jesti ćete kvalitetnije i pridonijeti okolišu - savjetuje autorica.

Održiva poljoprivreda i uzgoj treba težiti odupiranju potrošnji energije, fosilnih goriva i kemikalija na bazi nafte koje koriste industrijske farme.

12 ZNAKOVA Ako partner radi ove stvari, to pokazuje da je on 'lud za vama'

- Ekološka poljoprivreda poznata je i kao organska proizvodnja koja se temelji na načelima o održanju zdravlja ljudi, kvalitetu zemljišta i ekosustava - kaže i dodaje da takva poljoprivreda proizvodi hranu bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida, a naglasak je na boljoj kvaliteti života ljudi, biljaka i životinja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (6)
  • Puno kumica kupuje robu na zelenoj tržnici pa nam tu zdraviju hranu naplaćuju skuplje . Ista roba kao u shoping centru.

    8. 11. 2019,   18:09
  • Kad mali proizvođaći budu snizili cjene na razinu onih u centrima ili da budu max. 10% skuplji tada ću kupovati kod njih ali dok bezobrazno dižu cijene neka sami jedu ono što proizvode.

    8. 11. 2019,   17:49
  • Bakice najprije nagrnu u Lidl i Kaufland po desetke kg voca i povrca, pogotovo ako je nesto na akciji i onda trk na pazar pa isto prodaju po domace. Ma lazu svi. Radije odem u ducan i kupim. Bar ima deklaraciju o porijeklu pa znam da je iz uvoza a ne da mi podmecu istu ribu pod domacu.

    9. 11. 2019,   09:38