Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umjetnik diljem svijeta Lego kockicama popravlja građevine

Umjetnik Jan Vormann obavještava javnost o svojim Lego popravcima putem interaktivne internetske stranice, koja uključuje sve lokacije na kojima je 'ostavio svoj šareni potpis'

Na raskrižju umjetnosti i funkcionalnosti nalaze se Lego popravci uličnog umjetnika Jana Vormanna.

Dokazi o Vormannovom kreativnom, šarolikom pristupu popravcima, koji se zajednički nazivaju Dispatchwork, mogu se vidjeti diljem svijeta, u bivšim pukotinama i rupama zidova različitih građevina koje on detaljno ispunjava 'građevnim' Lego kockicama.

Umjetnik obavještava javnost o svojim Lego popravcima putem interaktivne internetske stranice, koja uključuje sve lokacije na kojima je Vormann 'ostavio svoj šareni potpis'. Neki unosi uključuju i priču o tome zašto je neko mjesto odabrano, a neke od popravaka su napravili i njegovi sljedbenici kojima se ideja toliko svidjela da su se odlučili uključiti u ovaj šareni pothvat.

Foto: Jan Vormann

- Jan mi je dao vrećicu kockica prije nego što sam otputovao u Južni Kurdistan za umjetnički projekt 'Prostor 21.' Obećao sam da ću naći mjesto za njegov rad. Kada sam posjetio Amnu Suraku (crveni muzej), bivši zatvor obavještajne službe Saddama Husseina, gdje su Kurdi bili mučeni do oslobođenja 1991. godine, osjetio sam da ovo mjesto ima vrlo tužnu energiju koja je trebala Janov pozitivan i šareni rad kao simbol svjetlije budućnosti. Kada prošetate glavnim ulazom Amne Surake, u zgradi ispred vas nalazi se Dispatchwork na gornjem lijevom dijelu fasade - napisao je jedan od njegovih sljedbenika objašnjenje uz  'popravak' u Kurdistanu.

Vormann od 2007. koristi plastične kockice za revitalizaciju mjesta diljem svijeta, a prema njegovoj internetskoj stranici, 'svjetska mreža' entuzijastičnih suradnika, inspirirana njegovim radom, također je pridonijela vlastitim Lego popravcima u Dispatchwork.

Dispatchwork diljem svijeta:

1. Plaza Francia, Caracas

Foto: Jan Vormann

2. Linz, Austrija

Foto: Jan Vormann

3. Park San Telmo, Las Palmas, Kanarski otoci

Foto: Jan Vormann

4. Ciudad Colonial, Santo Domingo

Foto: Jan Vormann

5. 1219 Gerritt Street, Philadelphia, SAD

Foto: Jan Vormann

6. Changsha, Hunan, Kina

Foto: Jan Vormann

7. Kineski zid, prolaz Jiayuguan 

Foto: Jan Vormann

 

Komentari (9)
  • Najbolje da cijelu planetu pretvorimo u plastiku i preselimo na Mars.

    6. 2. 2019,   23:08
  • Izgleda da nismo dovoljno zagaditi planetu plastikom. Treba još.... Zar nije mogao pronaći neki ekološki prihvatljiv umjetnički izričaj?

    7. 2. 2019,   06:51
  • Wow! Bas zanimljivo!

    6. 2. 2019,   22:08