Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Umjetno' začeta djeca nemaju veći rizik da će oboljeti od raka

Rezultati su ohrabrujući. Omogućit će liječnicima da parove koji razmišljaju o umjetnoj oplodnji još kvalitetnije informiraju o dugoročnoj sigurnosti kada je posrijedi zdravlje njihove djece, kazala je voditeljica studije

Nizozemski su znanstvenici između 1980. i 2001. godine pregledali niz podataka o djeci začetoj IVF-om ili ICSI-em te su ih usporedili s onima koji se odnose na prirodno začetu djecu. 

Ustanovljeno je da kod 'umjetno' začete djece ne postoji povećana opasnost od razvoja raka u odnosu na njihove vršnjake začete prirodnim putem. Dakle, opasnost nije ništa veća u odnosu na globalnu populaciju, a studija je važna jer su dosad bili poznati proturječni rezultati raznih istraživanja.  

MIRACLE BABY SIZE OF A NEEDLE 6 OPERACIJA PRIJE 1. ROĐENDANA Borac veličine dlana: 'Pet puta su rekli da će nam sin umrijeti'

Zaključak nizozemskih stručnjaka objavljen je u Human Reproduction, jednom od vodećih svjetskih časopisa o reproduktivnoj medicini. 

Uzorak na temelju kojega je provedena studija bio je vrlo velik. Znanstvenici su obradili podatke o oko 47.000 djece, od kojih je 24.000 začeto metodom izvantjelesne oplodnje (IVF) ili intracitoplazmatskom injekcijom spermija (ICSI) u jednoj od 12 nizozemskih klinika. Njih 13.000 začeto je prirodnim putem, a nešto manje od deset tisuća prirodnim, ali pomoću lijekova za poticanje ovulacije. 

ŽIVOT S EPILEPSIJOM Odgovarali su je od trudnoće, a Maja je rodila krasnog dječaka

Djeca su u ovom istraživanju praćena prosječno do 21. godine života. Riječ je o prvoj studiji ove vrste u kojoj je uspoređen ishod tijekom tako dugoga vremenskog razdoblja, s ponosom je istaknula dr. Flora van Leeuwen, voditeljica studije i šefica Odjela za epidemiologiju u amsterdamskom Institutu za rak. 

- Rezultati su ohrabrujući. Omogućit će liječnicima da parove koji razmišljaju o umjetnoj oplodnji još kvalitetnije informiraju o dugoročnoj sigurnosti kada je posrijedi zdravlje njihove djece - kazala je.

BILE SU JEDNA DRUGOJ UTJEHA Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu

Premda su rezultati studije dobra vijest, stručnjaci napominju kako će biti potrebno obaviti i dodatna istraživanja jer je metoda 'umjetne oplodnje' poznata od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, što znači da još nema podataka koji obuhvaćaju čitav životni vijek djece rođene na taj način. 

Rak u djece i mladih rijedak je i pogađa manje od jedan posto slučajeva na globalnoj razini.

VJERUJU BAŠ SVIMA: Ovi horoskopski znakovi su jako naivni i drugi ih zbog toga iskorištavaju

Komentari (1)
  • Bar ste stavili navodnike na umjetno... Al tu riječ nikako da izbacite.

    12. 2. 2019,   18:41