Obavijesti

Lifestyle

Umor, nervoza, anemija: Tajni znakovi nedostatka vitamina C

Umor, nervoza, anemija: Tajni znakovi nedostatka vitamina C
3

Jesenski i zimski pad imuniteta povezan je s manjkom vitamina C u prehrani, koji obavezno treba nadoknaditi. Najugroženiji su pušači te oboljeli od kroničnih bolesti

VIDEO

Vitamin C poznat je i kao kralj među vitaminima s razlogom - bez dovoljne količine tog nutrijenta naš organizam ne može normalno funkcionirati. Preporučena doza vitamina C danas iznosi od 60 do 75 miligrama, a pušačima se savjetuje da uzimaju i do 30 miligrama više.

Budući da se taj važan vitamin nalazi isključivo u voću i povrću, njegov nedostatak je najčešće očit tijekom hladnijih mjeseci godine zbog nedostatka sezonskih namirnica. To je i razlog pada imuniteta te lakšeg podlijeganja virozama te prehladama koje haraju.

Osim pada imuniteta, manje poznati simptomi nedostatka ovog vitamina su opći osjećaj umora, nervoza, krvarenje desni te povećanje razina kolesterola u krvi. Većina vitamina C iz hrane se gubi dugotrajnim kuhanjem, prženjem i pečenje, a znanstvenici ističu kako se njegov nedostatak treba nadoknaditi kako bi organizam mogao normalno funkcionirati.

Zašto je vitamin C tako važan?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim za brži oporavak od prehlade i gripe, vitamin C u našem tijelu ima veliki broj funkcija. Snažnog je antioksidativnog djelovanja,  potreban je i za pravilnu apsorpciju željeza, čime se izbjegavaju simptomi kao što je umor i blijeda koža. Ističe se i njegova estetska važnost – naime vitamin C potreban je za sintezu kolagena i pomaže održati kožu elastičnom i time smanjuje bore i sprečava nastanak novih. Nužan je i za lijep osmjeh odnosno zdrave zube i desni. Stoga za vitamin C, uz ostale zdravstvene vrijednosti, možemo reći da ima i anti-age učinak!

Vitamin C s produljenim oslobađanjem

Iako ga većina životinja i biljaka može sama sintetizirati, zanimljivo je da ljudi, majmuni i zamorci nemaju tu mogućnost te ga moramo unositi hranom. Dodatan unos vitamina C u obliku dodataka prehrani se preporučuje svima u hladnijim mjesecima, a posebno ljudima oslabljenog imuniteta, pušačima, sportašima, prilikom dužih putovanja te osobama pod povećanim emocionalnim i psihičkim stresom. Najbolje je izabrati preparat s produljenim oslobađanjem koji zahvaljujući posebnoj tehnologiji proizvodnje omogućuje da se vitamin C oslobađa tijekom dana, a ne odjednom. Na taj način postupno tijelo opskrbljujemo potrebnom količinom vitamina. 

Sinergija vitamina C i zelenog čaja

Hrvatski proizvođač dodataka prehrani Pharmoval donosi nam Vitamin C-500 Plus - jedinstvenu kombinaciju od 500 mg vitamina C s vremenskim otpuštanjem koji sadrži i koenzimom Q10 te zeleni čaj. Koenzim Q10 posebno je važan za održavanje energije, a dokazano je da kako starimo, njegova razina u organizmu opada te ga je potrebno dodatno unositi. Dodatak zelenog čaja povećava antioksidativnu aktivnost vitamina C te osigurava organizmu važne flavonoide s višestrukim pozitivnim učinkom na organizam. Potrebno je uzeti samo jednu tabletu dnevno. Vitamin C-500 Plus možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Direktnu narudžbu uz dostavu na kućnu adresu možete napraviti OVDJE! 

Više zdravstvenih tema, čestih tegoba i njihovih rješenja pronađite u specijalu Zdravlje za cijelu obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pomozite imunitetu jer vas štiti od prehlada i težih bolesti
PROMO

Pomozite imunitetu jer vas štiti od prehlada i težih bolesti

Zdrav i jak imunološki sustav preduvjet je našeg zdravlja. Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu. Upravo tu najviše možemo sami sebi pomoći. Odbaciti štetne navike, redovito se baviti fizičkom aktivnošću te se posvetiti zdravoj i uravnoteženoj prehrani

Predijabetes je alarm koji treba shvatiti vrlo ozbiljno
PREDIJABETES

Predijabetes je alarm koji treba shvatiti vrlo ozbiljno

Oko polovice pretilih odraslih imaju granične vrijednosti šećera u krvi, a 10 posto njih sa šećerom od 5,7 i 6,4 mmol/l će dobiti dijabetes. Mnogi ni ne znaju da ga imaju
Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre
NAŠA JETRA

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život