Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Umrijet ću noćas od ljepote... Vidio Veneru i doživio infarkt

Umrijet ću noćas od ljepote... Vidio Veneru i doživio infarkt

Direktor galerije Uffizi u Firenci kaže kako ovo nije prvi put da se netko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu 'Rođenja Venere' ili Caravaggiove 'Meduze'

VIDEO

Neimenovani Talijan (70) doživio je srčani udar nakon što su ga preplavile emocije dok je gledao Botticellijevu sliku 'Rođenje Venere'. Remek djelo iz 15. stoljeća izloženo je u Galeriji Uffizi u Firenci, a muškarac je pred slikom stajao i divio joj se u subotu ujutro.

Botticelli's The Birth of Venus... and hair loss

Objavljuje Ryan Kyler BaileyUtorak, 29. prosinca 2015.

Imao je sreće jer je u galeriji bilo i nekoliko kardiologa koji su mu odmah priskočili u pomoć. Oporavlja se u bolnici. Direktor galerije Eike Schmidt kaže kako ovo nije prvi put da se netko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu 'Rođenja Venere' ili Caravaggiove 'Meduze'.

The Birth of Venus - Botticelli

Objavljuje Abdul WaseyUtorak, 12. travnja 2016.

- Jedan posjetitelj je imao epileptički napadaj dok je gledao Botticellijevu 'Primaveru' 2016. godine, a početkom ove jedan je pao u nesvijest ispred 'Meduze'. To je dokaz da umjetnost utječe na stvarnost - rekao je i dodao da na taj sindrom nikada nije naišao dok je radio u SAD-u.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carol Neville (@carolnevilleartist) on

Stručnjaci kažu da je ovaj Talijan jedan od niza žrtava tzv. Stendhalovog sindroma koji karakteriziraju vrtoglavica, nesvjestica, halucinacije pa čak i lupanje srca, a okidač je pogled na nešto izuzetno lijepo, prenosi Daily Mail.

Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi
Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

Ovaj sindrom naziv je dobio po francuskom piscu iz 19. stoljeća Marie-Henri Beyleu poznatom kao Stendhal. On je doživio neku vrstu ekstaze nakon što je ugledao uzvišenu ljepotu bazilike Santa Croce u Firenci.

- Srce mi je lupalo, život je izašao iz mene, hodao sam i strahovao da ću se srušiti - rekao je tada.

Talijanski psihijatar Graziella Magherini radio je u bolnici Santa Maria Nuova u Firenci i zabilježio je 106 slučajeva između 1977. i 1986. godine koji bi se mogli opisati kao spomenuti sindrom. Mnoge od tih pacijenata iznosili su iz muzeja i galerija nakon što su padali u nesvijest, imali jake vrtoglavice, lupanje srca, halucinacije, osjećali su iscrpljenost, a neki su čak patili od gubitka identiteta.

Kao čimbenik rizika spomenuo je sklonost čovjeka da bude impresioniran, a tu su i doza stresa od putovanja te 'susret s gradom poput Firence kojeg progone duhovi veličanstva, smrti i povijesti'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Holy Land (@holylandpics) on

Postoji i Jeruzalemski sindrom

Liječnici u Centru za mentalno zdravlje Kfer Shaul u Jeruzalemu pisali su o tzv. Jeruzalemskom sindromu 90-ih godina. Kažu da nastaje kada ljudi postanu preplavljeni emocijama zbog pogleda na 'sveti, povijesni i nebeski grad'. Takvi pacijenti obično su imali granične poremećaje ličnosti ili su pretrpjeli psihotičnu epizodu u prošlosti. 

Prepoznajte osmijeh kod ljudi: Je li iskren, koketan, zločest...
Prepoznajte osmijeh kod ljudi: Je li iskren, koketan, zločest...

Liječnici procjenjuju da sindrom pogađa oko sto posjetitelja godišnje, a njih 40-ak zatraži hospitalizaciju. Svi se oporave nakon što napuste Jeruzalem.

Neki smatraju da su i Stendhalov i Jeruzalemski sindrom zapravo rezultat iscrpljenosti turista koji pokušavaju u što manje vremena vidjeti što više toga.

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'