Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Postoji izlaz za one kojima su pokojnici ostavili samo dugove

Umrli i ožalošćenim potomcima ostavili dugove: Postoji izlaz!
2

Ne znate kakvo je financijsko stanje vaših članova obitelji? Ne želite li plaćati obveze preminulog, u ostavinskoj raspravi odreknite se nasljedstva, a time i dugova

VIDEO

Smrću dužnika ne umiru njegove financijske obveze. Krediti i ovrhe, skriveni minusi i neplaćene režije ostaju nasljednicima. - Naslijedite li na primjer stan ili kuću tržišne vrijednosti 750.000 kuna, preuzimate i dugove pokojnika u istom iznosu. Za njih odgovarate naslijeđenom, ali i vlastitom imovinom - objašnjava Igor Vujović iz udruge Potrošač. Izlaz za one koji ne žele ostatak života na leđima nositi tuđe dugove su tri riječi - odričem se svega. 

- U procesu ostavinske rasprave javni bilježnik pita prihvaćate li nasljedstvo. Odreknete li se stana, kuće, auta, odričete se i svih dugovanja, onih za koje znate i ne znate - objašnjava Vujović.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:11

Većina zbog žalosti nema snage glumiti istražitelja, obilaziti banke i raspitivati se o dugu člana obitelji, no to vas može spasiti. Javni bilježnik nije ovlašten utvrđivati postojanje i visinu duga. Nitko vam neće isprintati papir s popisom pokojnikovih dugova pa se informirajte prije nego što prihvatite imovinu.

- Sustav je spor i nekad nasljednici tek nakon nekoliko godina saznaju o dugovima, a tad su se već nagomilale kamate ili su im blokirali račun - kaže Vujović. 

Što učiniti kada stigne ovrha zbog dugova vaših pokojnika?
Što učiniti kada stigne ovrha zbog dugova vaših pokojnika?

U bankama kažu kako se tada razgovorom s obitelji pokušavaju dogovoriti. Veliki krediti, stambeni, za sebe vežu osiguranja pa se to iskorištava za prebijanje barem dijela duga.

- Nasljednici mogu preuzeti dug, a da se to dogovori, sklapa se aneks postojećeg ugovora - objasnili su nam u OTP banci.

Za to je opet potreban javni bilježnik, a nasljednici i tu ostaju bez nekoliko stotina kuna. U nekim bankama reagiraju na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju i nema potrebe za dodatnim ugovorima. Također, da bi spriječili muku svojim nasljednicima, pročitajte ugovore o kreditima detaljno. 

- Sitnim slovima često stoji odredba da obveze prema kreditu ne prestaju smrću dužnika - kaže Vujović. Suprotno od toga, u ugovorima s većinom teleoperatera smrću pretplatnika prekidaju se i obveze plaćanja. No za smrt im morate javiti. Banke su spremne i za slučajeve prometnih nesreća, težih bolesti i sličnih nevolja. Klijentima nude moratorij kredita. To je rješenje samo za kratko vrijeme i gotovo u pravilu s nepovoljnijim uvjetima.

Ostavila je dvije oporuke: Rat za milijune plemkinje s Hvara
Ostavila je dvije oporuke: Rat za milijune plemkinje s Hvara

1. Pohod na šaltere

Zbog žalosti zaboravimo na pokojnikove obveze, ali najbolje bi bilo odmah nakon smrti člana obitelji obići Vodovod, HEP, Gradsku plinaru i slično te odjaviti korisnika. Izbjeći ćete zavrzlame oko plaćanja režija.

2. Računica zlata vrijedi

Mnogi se odriču stana jer shvate da neće moći otplaćivati dug preminulog. Ipak, raspitajte se detaljno o dugovima da ne ostanete bez stana u kojem živite. U ovom slučaju računica zlata vrijedi.

3. Solidarna raspodjela

Među sunasljednicima dugovi se dijele ravnomjerno njihovim nasljednim dijelovima, a ako je neki od nasljednika podmirio vjerovnika u većem opsegu od obaveze, tada mu ostali nasljednici to moraju vratiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'