Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uništavaju je: 7 najvećih greški koje radimo s mokrom kosom

None Foto: Dreamstime

Mnoge žene će mokru kosu jednostavno saviti u punđu ili u rep, ili će je sušiti dok voda još kaplje s nje. To može ozbiljno oštetiti nježnu kosu te otežati oblikovanje željene frizure

Iako toga možda niste svjesni, mokra je kosa osobito krhka, piše Realsimple.

- Kad je mokra, kosa će se lakše lomiti. Posebno trebate biti oprezni ako imate pramenove, objašnjava Siobhán Quinlan, američka stilistica. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zašto je mokra kosa više lomljiva? Voda oslabljuje veze proteina koji čine vlasi tj. keratina, pa su one stoga podložnije lomovima ako ih se vuče, savija ili na drugi način postupa grubo s njima. Mokra kosa se ne vraća na prvotnu poziciju kao što će to učiniti gumica ako je rastegnete, jer svako rastezanje savija kutikulu (fleksibilni štit koji drži sve keratinske proteine).

Foto: Dreamstime

Zato se kosa čini oštećenom. Imajući sve ovo na umu, možda ćete drugačije gledati na navike koje imate nakon pranja kose i izbjegavati ih kako bi vaša kosa sljedećih godina zadržala snažan, zdravi sjaj.

Dreamstime PAZITE! 3 razloga zašto nije dobro otići na spavanje s mokrom kosom

Ovo su najčešće greške koje žene čine s kosom:

Foto: Dreamstime

1. Četkate kosu dok je mokra

- Uvijek četkam kosu prije tuširanja, osobito ako ima zapetljanih pramenova. Četkanjem dok je suha izbjegavam lomove kose kad je više zapetljana, objašnjava Quinlan.

2. Češljate mokru kosu starom četkom

U redu je ponekad, kako biste raspetljali mokru kosu, očetkati je nakon pranja, no to vrijedi samo dok koristite ispravan tip četke. Quinlan ističe kako voli četke s mekim čekinjama svinje i najlona. Takva se četka savija s kosom kako bi se izbjegli bolni trnci, a djeluje na sve tipove i teksture kose, kao i na mokru i suhu kosu.

Dreamstime JAKO SEKSI Muškarcima više vole žene s prirodno kovrčavom kosom

3. Češljate je preagresivno

- Želite biti nježni i ne želite slomiti kosu. Uvijek počnite od vrhova, a pramen koji četkate držite u ruci, upozorava Quinlan. Ističe i kako je dobro u slučajevima ako je kosa jako zapetljana koristiti regenerator kako bi omekšao uvojke.

4. Prejako trljate kosu

Možda ste čuli da na mokroj kosi ne treba koristiti običan ručnik, no Quinlan kaže kako je važniji načina koji sušite mokru kosu, a ne toliko materijal kojim je sušite.

- Neki smatraju da je obična pamučna majica najbolja za sušenje kose, a drugi pak koriste ručnike. Ne mislim da je važno što koristite, nego kako to činite. Ne želite biti grubi prema kosi. Umjesto trljanja, radije je nježno stisnite kako biste na taj način upili vlagu, savjetuje ona.

Woman holding a hair straightener | Autor: Jacob Ammentorp Lund Foto: Jacob Ammentorp Lund

5. Koristite uvijače ili glačala na mokroj kosi

- Ovo je zastrašujuće! Uništit ćete kosu! Zagrijavanjem vode zapravo kuhate kosu, a to nikako ne želite, upozorila je dodajući kako se uvijači i glačala bez iznimke uvijek koriste isključivo na suhoj kosi.

KNJIGA DANA Lagani dodiri i igranje kosom znakovi su da vas žena zavodi

6. Mokru kosu savijate u punđu ili rep

Elastičnost kose mijenja se kako se ona suši. U osnovi, to znači da se kosa prilikom sušenja skuplja. - Ako mokru kosu stavite u rep, kod gumice će se vlasi jednostavno slomiti. Ako već očajnički želite nositi rep s mokrom kosom, najbolje je koristiti špange ili ukosnice, kazala je Quinlan.

Foto: Dreamstime

7. Sušite kosu dok s nje kaplje voda

Ovaj savjet nije toliko vezan uz oštećenje kose koliko uz njezino oblikovanje.

- Ako vam s kose još kaplje voda, a vi je sušite fenom, sušenje će potrajati. Kosa mijenja oblik kako se suši, pa to može utjecati na frizuru. Stoga ljudima savjetujem da je dobro osuše prije oblikovanja kako bi dobili rezultat koji žele - zaključila je Quinlan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (2)
  • Kosa i nokti su mi kao karakter - nije zajheban al je zilav😊😁😂

    29. 11. 2019,   17:34