Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uništavaju je kao korov, a ona potiče rast kose i ljekovita je

Komentari (21)
 • Autoru članka...malo se bolje raspitaj pa ćeš znati da je preslica najbolji prirodni diuretik!

  2. 8. 2019,   08:15
 • Žalosno je što je farmaceutska industrija skoro svim ljudima isprala mozak, a mi im baš sve vjerujemo što nam kažu. Toliko je toga ljekovitoga bilja koje nam može pomoći da budemo zdraviji i da se ne moramo trovati s raznim lijekovima koji imaju 1001 nuspojavu.

  2. 8. 2019,   09:59
  • Akako bi onda oni bogatili? Največa legitimna mafija usprezi sa strukom su upravo oni... kroje sudbinu svima!!!!!!!!!!!!!!!

   2. 8. 2019,   10:51
 • Kazem doktoru da u zadnje vrijeme jako kasljem a on mene pita"da li ste probali sa nekim travama?" Ja mu kazem da jesam probao i bilo mi dobro(smijao se ko lud) ali svejedno kasljem😎

  2. 8. 2019,   10:06
 • Svojevremeno sam imao ljuskanje i crvenilo lica u predjelu od krojena nosa do rubova usana. Palo mi je na pamet pokušti se riješiti toga s preslicom, imajući u vidu da ona, između ostalih blagodati, regulira odnose minerala organizma. Bio je to pun pogodak, ljuskanje i crvenilo se nikad više nisu vratili. Pio sam čaj od preslice desetak dana. Ali crvenili i ljuskavost je nestala valjda već trećeg dana. Danas je preslica zabranjena travarima. Zabranila EU. Možete dobiti samo kapljice u ljekarnama.

  2. 8. 2019,   09:21
  • zasto je zabranjena?

   2. 8. 2019,   09:33
  • Među još 5 biljaka. Ne mogu se sjetiti koje su druge. Ima to već 10 godina. Možda zato što je jedna od najljekovitijih biljaka. Evo dijela s interneta pa traži dalje: Hrvatska još nema listu biljnih vrsta zabranjenih kao dodatak ... liječenja ljekovitim biljem, zabranjuje se prodaja tridesetak biljnih vrsta, među kojima se navode imela, preslica, rosopas, gospina trava, pelin, glog, bršljan, valerijana itd.,

   2. 8. 2019,   09:56
  • Vjerujem da su zabranjene zbog otrovnosti. Naime EmilLuka nabrojane biljke su uglavnom otrovne, stoga bi se trebale strogo dozirati. U malim dozama je lijek, ali u većim mogu biti i smrtonosne. A u Hrvatskoj baš i nemamo razvijenu tu granu farmacije, ljekovito bilje. Mislim da bi to mogao biti razlog. Npr. biljka naprstak Digitalis sp. je jako otrovna biljka, ali u malim dozama je lijek za srce.

   2. 8. 2019,   20:00
  • Jemaš i tu praf. Slično je s čuvarkućom koja se godinama koristila za uhobolju osobito dojenčadi. Punicu sam stoga morao držati daleko od djece jer se nije dala smetati u pogledu ljekovitosti čuvarkuće, upravo pri upali uha. Kako je ta praksa prestala smanji se broj gluhonijemih, čini mi se.

   2. 9. 2019,   08:46
 • Kad smo bili mali i skakali po poljima i šikarama, ožednili bi pa smo lomili preslice i pili vodu iz nje.

  2. 8. 2019,   09:49
 • "udvostručuje broj vlasi kod žena". OK, a kod muškaraca....???))))))))))))))))))

  2. 8. 2019,   11:10
 • Vrijedi isprobati..

  2. 8. 2019,   13:41
 • Samo je potrebno znati razliku između vrsta. Jer postoji više vrsta, a nalikuju jedna drugoj. Treba samo paziti da se ne koristi otrovna vrsta. Ljekovita je Equisetum arvense L., i sastavni je dio Uvin H čaja uz medvjetku. Jedini potpuno učinkovito lijek za mokraćni mjehur i bakteriju Escherichiu coli

  2. 8. 2019,   19:57
 • "propisi EU" nameću zabrane prirodnog liječenja biljem,tj. branje skupljanje i uzgoj.....jer farmaceuti nebi imali nikakvog posla da se nije dekretima i zabranama prišlo zakonskim(?) zatiranjem tisućugodišnjeg liječenja biljem .....dobro da još nisu spaljivali knjige koje govore o liječenju biljem, a i prijekim se okom motri one koji to rade..........Početak je to stavljanja van zakona kao što je to učinjeno sa marihuanom ili duhanom (monopolom države).......no uskoro će i to učiniti.....

  5. 8. 2019,   18:39
 • Preslica je dobra za bubrege i mokraćne kanale! Puno je zdravija preslica koja se ne grana, rjeđe se nađe ali je ima ponegdje za razliku od ove razgranate koja je više barska biljka i manje je djelotvorna.

  2. 8. 2019,   12:54