Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Uporne akne: Gdje sve na licu izbijaju i kako ih treba liječiti

Uporne akne: Gdje sve na licu izbijaju i kako ih treba liječiti
1

Nemoguće je otkloniti sve uzroke akni na obrazima, a nekoliko je mogućih izvora - obično izbijaju iz genetskih razloga no dijelom mogu biti i posljedica svakodnevnih navika

VIDEO

Bez obzira na to gdje se pojavljuju, akne su posljedica začepljenja pora s viškom ulja, prljavštine i mrtve kože. Od tog se začepljenja formiraju komedoni, prištići s crnom točkicom na vrhu, a ako u njega uđu bakterije, komedon se može i upaliti i postati papula (crvenkasti prištić) ili pustula (papule koje su ispunjene gnojem).

Najteži se oblik akni, cistični prištići, formiraju ispod površine kože i vjerojatno će ostaviti ožiljke.

Mnogo je vanjskih, okolišnih i unutarnjih čimbenika zbog kojih je netko sklon izbijanju akni na specifičnim cijevima lica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

Akne na čelu:

Akne na čelu uobičajene su kod ljudi s masnom kožom, kaže dr. Mara C. Weinstein Velez, dermatologinja s Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru koja ističe da i 'kriva' frizura može pogoršati ovaj problem. Dr. Weinstein priča kako često viđa pacijentice koje žele prekriti akne sa šiškama što samo pogoršava problem jer će šiške 'zarobiti' prljavštinu, ulja i proizvode za kosu oko čela.

Akne na čelu također mogu uzrokovati i gljivice koja padaju s vlasišta i zarobe se u porama duž dlake jer se na tom području nakupljaju još i znoj i višak masnoća. Ova vrsta gljivičnih akni (koje tehnički ni nisu akne) vjerojatno se neće upaliti, kaže dr. Weinstein, ali će koža na čelu biti gruba i naborana.

Dreamstime

Kako biste spriječili izbijanja bilo koje vrste akni na čelu, izbjegavajte teške proizvode za kosu poput maski ili krema za oblikovanje i pazite da su vam šiške čiste (posebno ako ih nosite za vrijeme vježbanja), kaže dr. Katherine Baquerizo Nole, docentica dermatologije na Sveučilištu u Cincinnatiju.

Akne na nosu:

To su često manje akne koje nisu upaljene.

- Velike cistične lezije na nosu nisu česte. Tamo su uglavnom miteseri koji su najčešći kod pacijenata s jako masnom kožom. Naime oko nosa je više lojnih žlijezda nego na ostalim dijelovima lica, što ga čini posebno masnim mjestom, pogotovo kod onih koji i inače imaju masniju kožu - objašnjava dr. Weinstein.

Najbolji 'trik' za liječenje akni na nosu je da se oduprete porivu da istiskujete mitesere. Što više dirate pore na nosu, veća je vjerojatnost da će se tamo nakupiti više masnoće, mrtve kože i bakterija i da će se mjesto upaliti. Umjesto toga, bolje je koristiti nježni kemijski piling (potražite sastojke poput salicilne, mliječne ili glikolne kiseline) da postupno i nježno odčepite pore.

Ako vam ni to ne pomaže, dr. Weinstein preporučuje korištenje retinoida (derivate A vitamina) ili kemijske pilinge. 

Običnom kovanicom za minutu očistite sav kamenac sa slavina
Običnom kovanicom za minutu očistite sav kamenac sa slavina

Akne na obrazima:

Nemoguće je uistinu otkloniti uzroke akni na ovom području, kaže dr. Weinstein, ali postoji nekoliko mogućih izvora. Općenito, akne na obrazima obično izbijaju iz genetskih razloga, no dijelom mogu biti i posljedica svakodnevnih navika. U osnovi sve što se prislanjamo uz lice može uzrokovati nakupljanje ulja, bakterija i mrtvih stanica kože što može rezultirati aknama, objašnjava dr. Baquerizo Nole za portal Self

Fotolia

Dakle, mobitel, jastuci, posteljina, pa čak i ruke (ako ih tijekom dana dodirnete lice) mogu igrati ulogu kod akni na obrazima. Zato te predmete održavajte čistima - i što više izbjegavajte dodirivati ​​lice. To će smanjiti količinu bakterija i ulja na koži.

Još jednu stvar treba imati na umu a to je rozaceja - koja može uzrokovati sitne, crvene izbočine nalik aknama, a često se pojavljuje na obrazima. Dakle, ako ste se bezuspješno pokušali riješiti akni na tom području ili vam je lice crveno i osjetljivo na obrazima, vrijedi posjetiti dermatologa.

8 zimskih outfita koje i danas možemo posuditi iz 'Tračerica'
8 zimskih outfita koje  i danas možemo posuditi iz 'Tračerica'

Akne na bradi:

Dr. Weinstein naziva kaže da su akne koje se pojavljuju na ovom dijelu lica najčešće uzrokovane promjenama u razini hormona.

Zato je najčešći oblik liječenja tih akni oralna kontracepcija, objašnjava dr. Baquerizo Nole i dodaje da su najbolji rezultati zabilježeni kod kombinacije nekoliko vrsta pilula. Ako vaš dermatolog vjeruje da postoji hormonska komponenta za akne, vjerojatno će vam preporučiti pilule na recept.

Iako je ovaj oblik akni uglavnom hormonalan, pomažu i ostale strategije za prevenciju akni (redovito čišćenje i piling, čist telefon i jastučnica). 

Za akne na bilo kojem mjestu na licu pridržavajte se osnovnog režima njege kože. Redovito čišćenje, vlaženje i zaštita kože od sunca pomoći će vam da vam lice bude zdravo i čisto, ali pazite da koristite proizvode koji su prikladni za vaš tip kože. Ako imate masnu kožu, koristite proizvode koji nisu komedogeni, što znači da vam neće začepiti pore.

Piling radite redovito ali nježno. Većini je piling dovoljno napraviti jednom do triput tjedno da se na koži ne nakupljaju stanica mrtve kože, ulja i višak šminke ili sredstava za njegu kože. Općenito, dermatolozi preporučuju korištenje nježnijih kemijskih eksfolijanata, ali slobodno isprobajte različite mogućnosti. Ako primijetite da vam je koža suha ili osjetljiva, to je znak da piling radite prečesto ili s proizvodima koji su pregrubi za vašu kožu.

Nikako da se riješite prehlade? Možda radite ovih 7 pogrešaka
Nikako da se riješite prehlade? Možda radite ovih 7 pogrešaka

Isprobajte lijekove bez recepta. Čišćenje i piling pomoći će u suzbijanju blagih do umjerenih akni koje nastaju uslijed začepljenja pora ali za borbu protiv bakterijskih akni i težih upala trebat ćete nešto drugo. Pokušajte s benzoil peroksidom koji ubija bakterije ili retinoidom bez recepta, koji će ubrzati proces.

Ako nakon osam do 12 tjedana ne vidite nikakav napredak, ne oklijevajte posjetiti dermatologa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite