Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Upute veterinara: Koliko često biste trebali kupati svog psa

Prečesto kupanje može biti loše, pogotovo kod pranja šteneta. Prema dr. Freemanu, važno je prepoznati da prekomjerno kupanje odvaja ulja s kože i krzna psa, što rezultira suhom, kožom i dlakom, te svrabom

Evo što veterinar kaže o tome koliko često treba prati psa - i savjeti kako da to radite bez stresa.

Psi koji provode vrijeme u zatvorenom i na otvorenom trebaju kupku svaka dva tjedna

Većina pasa ne zahtijeva kupanje češće od svaka dva tjedna, prema dr. Marku D. Freemanu, docentu fakulteta veterinarske medicine.

- Ako žive u čistom okruženju, ponekad može i rjeđe - kaže Freeman. No, dodaje kako psi koji provode vrijeme na otvorenom se moraju kupati češće od svaka dva tjedna, jer će vjerojatnije biti prljaviji.

Psi koji žive isključivo na otvorenom ne trebaju često kupanje

Štenci koji ostaju vani mogu se kupati jednom u dva mjeseca tijekom toplijih mjeseci u godini, kaže dr. Freeman.

- Kupka je prilika za vlasnika da uči upravljati sa svojim psom, a ponekad tada možete otkriti i neke zdravstvene probleme, kvržice ili infekcije uha - kaže dr. Freeman.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Moguće je pretjerati

Prečesto kupanje može biti loše, pogotovo kod pranja šteneta. Prema dr. Freemanu, važno je prepoznati da prekomjerno kupanje odvaja ulja s kože i krzna psa, što rezultira suhom, kožom i dlakom, te svrabom. Zapravo, to je jedna od stvari koje vaš pas želi da znate. Ako baš trebate kupati psa češće od svaka dva tjedna, dr. Freeman preporučuje da koristite hidratantni šampon ili hidratantni regenerator za pse, kako biste zamijenili ulja uklonjena s kože i dlake.

MOĆ KOMBINACIJE 'Jače u dvoje': Namirnice koje su zdravije u paru sa drugima

Nekoliko savjeta o tome kako oprati vašeg psa

Pobrinite se isprati sav sapun s kože. Ako se suši na koži, može nadražiti i dovesti do upale, osipa, gubitka dlake i drugih oštećenja kože, kaže dr. Freeman. Šamponi bez sapuna pomažu izbjeći taj problem. Idealna je upotreba crijeva ili prskalice tipa tuša.

Osim toga, ne zaboravite oprati psu uši. A da bi kupanje bilo ugodnije, iskoristite pozitivne nagrade kao što su poslastice i igranje s omiljenom igračkom tijekom kupanja, objasnio je dr. Freeman za Rader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO:

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Komentari (17)
  • Uz redovito četkanje i zaštitnu ogrlicu ,živeći u stanu pas niti smrdi niti je prljav. Režim čišćenja je normalno pojačan i problema nema......Kupanje ima efekt-češkanje i nervozu,slabu ili nikakvu zaštitu protiv buha i krpelja a zna se desiti i problemi s uhom, šapama itd.........

    20. 7. 2019,   17:24
  • povremeno kupam svoju kujicu u ljetnim danima ,odnosno ima u voćnjaku na travnjaku svoju kadicu i ako želi da se malo okupa ona sama uđe i malo se ,,pobrčka,, i izađe van ,svaki drugi dan mijenjamo vodu ovisno koliko se puta ,,brčka,, u vodi,u garaži ima svoju kućicu i tu zimi spava jer je tu centralna peć i nikada nije u kući ,bespotrebno je kupanje pasa ako se redovito četkate i ako životinju naučite da bude uredna u našem dvorištu nema blata kada pada kiša ,sve su staze popločene i okolo je gusta trava koja se redovito od proljeća do kasne jeseni kosi,kujici povremeno spremim za obrok ,,kajganu ,,od domaćih jaja i dlaka joj je uvijek čista i sjaji se...i najviše voli da se ,,buška,, u travi tek svježe pokošenoj i zimi se valja u snijegu.....

    20. 7. 2019,   17:27
  • koji veterinar potpisuje navedeno

    20. 7. 2019,   16:45