Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Urawaza: Japanski trikovi koje vrijedi isprobati u kućanstvu

Budući da su pravi majstori kada treba nešto učiniti brže i bolje, Japanci marljivo sakupljaju kućne trikove zvane - urawaza, a njima rješavaju razne nezgode u svojim domovima

Ako im čaša padne na pod i razleti se u stotine komadića, Japanci ne posežu za usisavačem. Umjesto toga preko krhotina prijeđu komadom kruha koji 'uhvati' sve oštre komadiće. 

Takvi trikovi bili su na osobitoj cijeni u vrijeme poslijeratne oskudice, a u 21. stoljeću njima su u Japanu posvećene televizijske emisije. Za njih je izmišljena i nova riječ - urawaza. Kućni trikovi prenose se s generacije na generaciju i neprestano nadopunjuju novima.

DA LAKŠE PREŽIVITE MJESEC Veliki vodič: Evo kako uštedjeti na hrani, režijama, na gorivu...

Primjerice, ogrebane CD-ove Japanci spašavaju tako da ih lagano natrljaju običnom zubnom pastom, a zatim isperu vodom. Sportske čarape zaprljane blatom ne namaču u izbjeljivaču nego napune klikerima, zavežu i operu u perilici. Žele li uništiti papire koji nisu za svačije oči, i njih stave u perilicu. Dlake s kreveta brzo ćete ukloniti ljepljivom trakom.

Woman using sticky rolling clean bed. Young girl remove hair. As | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

A majstori kojima se u kožu zabodu sitni iveri vade ih tako da preko njih nanesu ljepilo i polako ga ogule kad se osuši. Za brisanje unutrašnjosti stakla u automobilu koje se često magli možete upotrijebiti 'spužvu' za brisanje uredskih bijelih ploča. Ona je mnogo učinkovitija od obične.

Mučite li se svaki put sa stavljanjem konca u iglu, odrezani kraj konca provucite jedanput ili dvaput kroz četkicu laka za nokte pa ga potom uvaljajte palcem i kažiprstom. Začas će se osušiti i kraj konca bit će dovoljno čvrst da biste ga u trenu mogli udjenuti u iglu. Lak za nokte koji više ne upotrebljavate može postati dio šivaćeg pribora.

Thinkstock TVRDE DA DJELUJE Probajte: Ovako ćete se riješiti glavobolje u samo dvije minute

Razbije li vam se neki stakleni ili keramički predmet, opasne sitne krhotine najlakše ćete pokupiti navlaženom pamučnom vatom. Njome prijeđite preko cijele površine na kojoj postoji opasnost od zaostalih krhotina - one će se same uhvatiti na vatu. Sve zajedno omotajte u novinski papir i bacite.

Foto: Dreamstime

Ako vam na jakni, hlačama ili ruksaku zapne patentni zatvarač, poprskajte ga sprejom WD-40 i lako ćete ga ponovno otvarati i zatvarati. Zatvarač poprskajte i povucite nekoliko puta gore-dolje da bi se mazivo ravnomjerno rasporedilo po svim zupcima. Želite izbjeći da sprej dospije na tkaninu, poprskajte malo u zatvarač i nanosite ga tankim kistom.

Manje mrlje na zidovima, npr., one od dima ili dječjih bojica, možete kao gumicom obrisati dan-dva starim bijelim kruhom. Tijesto za pitu neće se lijepiti za valjak ako preko njega navučete komad stare najlonske čarape.

Tragove kemijske ili markera na koži istrljajte još vlažnom vrećicom crnog čaja, a razbijeno jaje koje se razlilo po podu - obilno pospite solju, pričekajte deset minuta i pokupite ga.

SLUČAJNOST ILI NEŠTO DRUGO: Zaručnik popularne pjevačice izgleda identično kao njezin otac!

Komentari (33)
  • staviš stari papir u veš mašinu i zaštopaš joj filter

    16. 1. 2019,   14:04
  • ok, od sada umjesto jednog kupujem 6 štruca kruha

    16. 1. 2019,   15:14
  • Gle ti slike..... sotonizam se sve vise prakticira i gura se medu ljude pod normalno. Marijonete ste i nista drugo.

    16. 1. 2019,   12:21