Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Uspoređivanje s drugima lako prelazi u zavist i samoosudu

Uspoređivanje s drugima lako prelazi u zavist i samoosudu
1

Uspoređivanje s drugima potiče kreativnost i učenje, no ako se pretvori u zavist, puno će više štetiti nego koristiti. Otkrijte kako je to Charlie Chaplin rješavao

VIDEO

Kad sam zaista počeo voljeti sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene i svega što me je vuklo ka dnu. U početku sam to zvao ‘zdravi egoizam’, ali danas znam da je to ljubav prema samome sebi, isticao je Charlie Chaplin. 

Društvo smo ovisnika o uspoređivanju. Iako može biti dobroćudno i neutralno, pretjerano uspoređivanje s drugima vodi lošim osjećajima te je posljedica niskog samopouzdanja, upozorava američka psihijatrica, dr. Judith Orloff.

 Baš kao i svi drugi, ono sam što jesam: jedinstven i različit, s osobnom povijesti poriva i želja, snova, žudnji i neponovljivih iskustava. Zbroj svega toga čini ono što sam danas  

Uspoređivanje s drugima potiče kreativnost i učenje novih vještina, no ako se pretvori u zavist, puno će više štetiti nego koristiti. Tu zdravu granicu lako je prijeći jer uspoređivanje počinje već u djetinjstvu od roditeljskog: “Zašto nisi kao brat? No vrednovanje sebe prema drugima nema smisla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uspoređivanje života s tuđim jednako je uspoređivanju kruški i jabuka. Vaš je život ‘dizajniran’ za vaš osobni razvoj. Umjesto da trošite dragocjeno vrijeme na uspoređivanja koja lako mogu zatrovati život, prihvatite ono što vam donosi svaki novi dan i koncentrirajte se na vlastiti napredak - savjetuje dr. Orloff.

Zavist može biti dobra i loša 

Postoje dva oblika zavisti. Divite li se nečijoj vještini te ste i sami poželjeli biti toliko vješti, aktivirali ste tzv. dobroćudnu zavist. No ako ste pritom razvili negativne osjećaje prema osobi, aktivirali ste štetnu i destruktivnu zavist, objašnjava dr. Art Markman.  

Neuspjeh je nebitan. Treba hrabosti da biste napravili budalu od sebe 

Umjesto da brojite vlastite slabosti, pronađite stvari u kojime ste “jaki” i budite na njih ponosni. Ne trebate se hvaliti vrlinama, no naučite ih iskoristiti i razvijati. Trudite se i kod drugih sagledavati vrline, a ne mane a da pritom ne obezvređujete sebe i uzdižete druge.

Ja sam samo jedna stvar - klaun. I zato sam više od bilo kojeg političara 

Moraš vjerovati u sebe i to je cijela tajna. Čak i kad sam bio u sirotištu, lutao ulicama tražeći komad kruha, čak i tada, vidio sam sebe kao najvećega glumca na svijetu, govorio je veliki Chaplin napominjući kako je zavist uvijek neprijatelj.

Kako biste se prestali uspoređivati s drugima, najvažnije je “ubiti” ljubomoru. 

Kao pojedinac svaki čovjek je genij

Za početak izdvojite nekoga kome zavidite i neka vam bude “testni primjerak”. 

- Primjerice, hvali li šef kolegin projekt, zadržite čvrst stav te skromno, ali samouvjereno, dodajte vlastita kreativna rješenja. Takva je situacija idealna za uvježbavanje stava ‘nema uspoređivanja’. 

U životu smo svi amateri. Prekratko živimo da bismo bili išta drugo 

Umjesto da se fokusirate na svoje nedostatke i tuđe uspjehe, usredotočite se na ono što vas veseli i čime trenutačno raspolažete te razgovor nastavite u takvom tonu - savjetuje dr. Judith Orloff. Želite li biti uspješni, voljeni ili cijenjeni, poklonite isto drugima. 

Život se čini tragičnim ako ga gledamo izbliza, ali i komedija na duge staze

Drugim riječima, poštovanje će vam se vratiti poput bumeranga. Zato čak i ako vam djeluje suviše teško, poželite sreću “suparniku”. To će pomoći pretvaranju negativne energije u pozitivnu, ističu psiholozi.

Potkopavanjem drugih najviše se šteti sebi

Kritiziranjem drugih kako biste sami ostavili bolji dojam, umjesto da stvarate nova prijateljstva, okružujete se potencijalnim neprijateljima. Stoga, kako biste bili uspješni, umjesto da ih potkopavate, radije pomažite drugima da i sami postignu uspjeh.   

Život je osobno putovanje, a ne utrka i natjecanje

Zanemarite stalne i nepotrebne usporedbe. Svi rastemo, učimo, stvaramo i tragamo za nečime te tu nije bitno što rade ili posjeduju drugi, ističu psiholozi. Riječ je isključivo o tome što sami želimo postići i kamo želimo dospjeti, upozoravaju psiholozi. Život je putovanje, a ne natjecanje.

U pravoj dozi zavist je dobar poticaj za bolje 

Dokle god zavist koristite za rad na sebi, a ne za kritiziranje drugih, ona je opravdana, tvrdi dr. Markman. Zato, kako biste postigli pozitivnu energiju, budite otvoreni za promjene. Uložite dodatni napor i izvedba će biti znatno bolja, kaže dr. Art Markman. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'