Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Usred Zagreba popravite bicikl besplatno uz pomoć volontera

None Foto: Josip Regović/Pixsell 15

SAM SVOJ MAJSTOR Morate biti spremni učiti, a ako nešto ne znate, uskočit će volonteri, kažu u servisu koji radi četvrtkom od 17 do 20. Bicikl možete i donirati

Biciklopopravljaona je servis u kojem korisnici moraju, na neki način, sudjelovati u popravku svojega bicikla.

To ne znači da moraju biti stručni ili da moraju znati kako se to radi, ali moraju biti spremni raditi i učiti uz pomoć naših volontera, priča nam Eugen Vuković, koordinator ovoga projekta u udruzi za zaštitu okoliša Zelena akcija, koja je i osnivač ovoga servisa.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Biciklopopravljaona djeluje od 2009. godine i ima 25 aktivnih volontera. Njezina svrha je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i pomoć volontera kod popravljanja bicikala. Svi popravci su besplatni i do sada je popravljeno više od 7000 bicikla. Dijelovi se ne mogu kupiti, ali se mogu donirati, kao i bicikli. Donirane bicikle popravljaju i prosljeđuju onima kojima su potrebni, a ne mogu si ih sami priuštiti.

BLOGERICA: 'Umjesto da jedem na pauzi na poslu, ja se samozadovoljavam'

- U posljednje vrijeme najviše bicikla smo dali tražiteljima azila. Također, mnogo bicikala smo donirali u suradnji s udrugom Ljudi za ljude, obiteljima slabijeg imovnog stanja s područja Banije i Gline, djeci koja izlaze iz alternativne skrbi i beskućnicima - govori Eugen i dodaje kako su ih donirali više od 400.

Zagreb: Volonteri u Frankopanskoj ulici besplatno popravljaju bicikle | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ipak, dva su odlučili sačuvati. Dobili su ih od jednog bračnog para iz Australije koji su biciklima putovali po cijeloj Europi, pa su tako bili i u Hrvatskoj. Prije povratka u svoju zemlju, željeli su ih dati u dobre ruke, odnosno nekoj dobrotvornoj ustanovi i tako su pronašli - Biciklopopravljaonu.

- Ta dva bicikla smo, za razliku od drugih, odlučili zadržati kako bi služili za povremeni prijevoz naših volontera i korisnika kad je potrebno otići do biciklističkog dućana i kupiti neki dio. Korisnici moraju znati da kod nas možda neće naći ono što im treba, nego će morati otići do dućana kupiti dio koji im treba - rekao nam je Eugen Vuković.

Zagreb: Volonteri u Frankopanskoj ulici besplatno popravljaju bicikle | Autor: Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kako je riječ o volonterima, Biciklopopravljaona ima specifično radno vrijeme. Već godinama radi samo četvrtkom, i to od 17 do 20 sati, a nalazi se u Frankopanskoj 1.

Dreamstime RIJEŠITE TEST Jeste li među njima? Ovaj tip karaktera je najrjeđi u svijetu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)