Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uvedite rutinu 'odlaska u krpe' kao pripremu za početak škole

Razgovarajte s djecom, budite pozitivni i potaknite njihovu samostalnost prije početka nastave. Povratak u školsku realnost djetetu ćete olakšati i ako na igru pozovete par razrednih prijatelja

Povratak u školu nakon ljetnih praznika za većinu školaraca, ali i roditelja iziskuje prilagodbu. Taj period može biti stresan pa je vrijeme za početak uvođenja rutine. Prva je ona pravovremenog odlaska na spavanje koja ljeti često bude zapostavljena.

Mlađoj školskoj djeci, prema mišljenju stručnjaka, treba oko 10 sati sna, a odlazak na spavanje trebao bi biti svaku večer u barem približno isto vrijeme kako bi se stekla navika. 

Foto: Dreamstime

Smanjujte djeci vrijeme odlaska na spavanje svaku večer od 10 do 15 minuta, sve dok se ne navikne odlaziti na vrijeme na počinak. Dobra priprema za početak nove školske godine bit će i zajednički odlazak u kupnju školskog pribora. Nova pernica ili nove bojice, šarene bilježnice i flomasteri sigurno će razveseliti dijete i motivirati ga za školu.

Dijete će vam biti zahvalno i pozovete li mu, prije početka škole, nekoliko razrednih prijatelja na igranje. To će im svakako olakšati povratak u školsku realnost koja slijedi za desetak dana.

Detail of African kids holding hands. DIRLJIVA GESTA Utješio kolegu s autizmom koji se rasplakao na prvi dan škole

Razgovarajte s njima jer svako dijete drugačija doživljava promjene. Nervoza ili strah od škole kod djeteta će se umanjiti budu li roditelji imali pozitivan stav o početku škole. Djecu podsjetite na dobre strane povratka u školske klupe, poput stjecanja novih znanja, igre s prijateljima tijekom odmora i nakon škole, novih vještina...

Potaknite njihovu samostalnost i pripremite ih na nove izazove. Neka sami urede svoj kutak za učenje, provjere što im nedostaje, treba li im nova torba ili omoti. Starija djeca mogu sama pronaći i kad moraju biti u školi prvi dan.

DIRNULA JE MNOGE Učiteljica zadatkom rasplakala cijeli razred na prvi dan škole

I na kraju, svakako im ne zaboravite naglasiti koliko ste ponosni na njih i koliko ih volite te im zaželite puno uspjeha u novoj školskoj godini. (anm)

 

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba. Još se traga za 1892 ljudi koji su nestali u Domovinskom ratu. Pomozimo njihovim obiteljima da pronađu svoje najmilije. Njihove priče pročitajte na nestali.eu

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (5)
  • Ovaj sa slike kao da vidim sebe 🙈

    30. 8. 2019,   20:43
  • Neka im je sa srećom

    30. 8. 2019,   18:29
  • A da.. Djeci treba uvesti reda.. Tko je koga rodio.. Ja tebe ili ti mene?,

    30. 8. 2019,   15:30