Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uvijek je osobno na poslu, ali svatko sam kroji svoj stres

Uvijek je osobno na poslu, ali svatko sam kroji svoj stres
1

Bez stresa, molim: Ignoriranjem napornih kolega, izbjegavanjem beskrajnih analiza i nerješevih problema nestat će i stres, tvrdi A. Kreamer u knjizi "Uvijek je osobno"

VIDEO

Većina zaposlenika je tjeskobna, nervozna i pod stresom. No pitanje je što napraviti kad se, primjerice, zbog toga rasplačete, izderete na kolegu ili šef na vas ili kad ste nezadovoljni uvjetima. Kako iskoristiti te osjećaje, a ne dopustiti da ovladaju vama, objasnila je Anne Kreamer u knjizi “Uvijek je osobno: Emocije na novome radnome mjestu”. Željela je otkriti ugrožavaju li kronična tjeskoba i stres učinkovitost na poslu pritom tražeći pomoć od brojnih stručnjaka. Zbog kroničnog stresa mozak lošije kontrolira osjećaje, pa mora poništiti njegove negativne učinke. Zato je najvažnije izbjegavati stres ili barem pronaći način za kanaliziranje nagomilane napetosti, što se, tvrde stručnjaci, itekako može. Koncentriranje na probleme i zabrinjavanje oko svake sitnice slabi te uništava emocionalnu otpornost. 

No pozitivnije razmišljanje i aktivnosti u kojima čovjek uživa mijenjaju način na koji mozak radi. Ignoriranjem iritantnih situacija i kolega te izbjegavanjem cjepidlačenja i analiziranja sitnica zaposlenici razvijaju potencijal, vraća im se inspiracija, ali se i brže smire nakon što se uzrujaju, tvrdi Anne Kreamer. No stres utječe i na kreativnost. Kad je radnik stalno zaokupljen novim projektima i pod stresom, raspon rješavanja problema bitno je smanjen. 

Tajna poticajnog okruženja i boljih poslovnih rezultata je u “običnom” opuštanju. Dobro raspoloženi i zadovoljni zaposlenici rješavaju probleme 20 posto bolje od neraspoloženih i napetih, napominje autorica. 

Najgori film i nije tako loš 

Naiđete li na poslu na problem ili zapnete s projektom, prvo to sagledajte s vanjske strane, a zatim iz osobne perspektive. Zamislite što bi se najgore moglo dogoditi. Razmišljajući tako, shvatit ćete da najgori scenarij i nije tako strašan.

Nervoza se ‘toči’ u male zadatke

Višak energije zbog tjeskobe pretočite u nešto kreativno. Umjesto da se brinete zbog sastanka, sastavite prezentaciju te je uvježbajte. Pretvarajući nervozu u lake zadatke i preusmjeravajući napetost u akciju, korisno iskorištavate svoje emocije.

Kilometar je ‘ubojica’ stresa 

Meditacija smanjuje nervozu na poslu. Primjerice, Anne hoda svaki dan gotovo kilometar, a preporučuje i jogu kao učinkoviti način za ublažavanje napetosti. Na poslu držite i predmet koji vas inspirira i smiruje prije važnog sastanka sa šefom.

Bez stresa, molim

Ignoriranjem napornih kolega, izbjegavanjem beskrajnih analiza i nerješivih problema nestaje i stres.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku