Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uvijek sve iskoristi dvaput pa ćeš pomoći smanjiti zagađenje

Uvijek sve iskoristi dvaput pa ćeš pomoći smanjiti zagađenje
1

Ne odbacujte plastiku koja se može ponovno iskoristiti, koristite druge materijale kad god je to moguće i dajte prednost proizvođačima koji recikliraju plastiku i tako smanjuju plastični otpad

VIDEO

Svake godine odbacimo toliku količinu plastike da bismo njome četiri puta mogli ‘okružiti’ svijet. Više od osam milijuna tona plastike svake godine završi u oceanima, a istodobno se proizvede oko 300 milijuna tona nove, upozorava Lucy Siegle, novinarka koja se bavi ekologijom, u knjizi “Turning the Tide on Plastic: How Humanity (And You) Can Make Our Globe Clean Again”.

Autorica upozorava kako će, ako izostane hitna reakcija, komadi plastike u oceanu do 2050. postati brojniji od riba.

- Plastika ulazi u naš život iz svih smjerova. Većina te plastike se ne reciklira. Umjesto toga spaljuje se ili završava na odlagalištima gdje ostaje stotinama godina ili u oceanima gdje ubija morski život - kaže. Plastika je postala nezaobilazna. U posljednjem desetljeću proizveli smo više plastike nego cijelo prošlo stoljeće. U Velikoj Britaniji se svakodnevno koristi 38,5 milijuna plastičnih boca. Godišnje se proizvede 500 milijuna plastičnih slamki.

Curica iz 1898. ista Greta: 'Ide kroz vrijeme da spasi klimu!'
Curica iz 1898. ista Greta: 'Ide kroz vrijeme da spasi klimu!'

- U ljudskoj povijesti postojalo je kameno, brončano i željezno doba, a sad prolazimo kroz plastično. Ali plastično doba nije ono koje možemo samo pasivno promatrati. Plastika je ušla u naše živote, ali još je više zabrinjavajuće to što u konačnici stiže i do ljudskog probavnog sustava - tvrdi. Parkesine je naziv za prvu plastiku (celuloza) koju je proizveo čovjek, Alexander Parkes. Tek nakon Drugog svjetskog rata plastika se počela široko koristiti za komercijalne svrhe što je dovelo do problema s kojima smo danas suočeni. Problem nije samo u količini plastike, nego i u fosilnim gorivima koja se koriste u njezinoj proizvodnji, zbog čega nastaje dvostruka šteta za okoliš, ističe Siegle.

Što kad žgaravica zapeče: Soda bikarbona se ne pije svaki dan
Što kad žgaravica zapeče: Soda bikarbona se ne pije svaki dan

Dodaje kako bi zbog toga svatko od nas trebao osvijestiti što sam može učiniti za to da se zaustave ti procesi.

- U idealnom svijetu bili bismo usmjereni prema tome da ukinemo korištenje fosilnih goriva. No energija plovi u suprotnom smjeru, a fosilna goriva, plastika i kemijska industrija zajedno stvaraju krug u kojem se stalno proizvodi još više i više plastike - upozorava.

Zato savjetuje da svatko poduzme ono što može - ne odbacujte plastiku koja se može ponovno iskoristiti, koristite druge materijale kad god je to moguće i dajte prednost proizvođačima koji recikliraju plastiku i tako smanjuju plastični otpad. Kad je riječ o jednokratnoj plastici, mi smo krajnji korisnici koji više puta dnevno posežu za plastičnim bocama za vodu, jednokratnim šalicama za kavu i plastičnim vrećicama. Kad bi samo neki od nas usvojili Lucyn pristup “smanji, razmisli, odbaci”, u godinu dana značajno bismo smanjili količinu plastike.

Naše plaže prije i poslije jakog juga: Guše se u smeću i plastici
Naše plaže prije i poslije jakog juga: Guše se u smeću i plastici

- Sad je vrijeme da se javite, poduzmete mjere i zahtijevate promjene koje želite vidjeti u oceanima, na ulicama, u vašim dvorištima... Najlakše je pasti u očaj, ali umjesto toga svoj bijes i emociju pretvorite u djelovanje - zaključuje.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku