Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uz dovoljno sna dijete će biti puno pozornije i mirnije u školi

Uz dovoljno sna dijete će biti puno pozornije i mirnije u školi
1

Loše pamćenje, hiperaktivnost, sporost u govoru i apstraktno razmišljanje znakovi su umora te upućuju na to da djetetu treba više sna kako bi bilo odmorno za školu

VIDEO

Kad je djetetu teško pozorno slušati upute, ne može slijediti uobičajene aktivnosti ili sporo reagira na pitanje, najčešći razlog je nedovoljan san, upozoravaju pedijatri.

- Već nakon samo neprospavane noći, dijete drugi dan ima problema sa sporošću govora i apstraktnim razmišljanjem - objašnjava pedijatrica dr. Judith Owens. Sve što predškolarci uče o životu im je novost, počevši od nove boje do neke riječi koju su prvi put čuli, a san je od presudne važnosti kako bi znanje koje su upili preko dana mogli noću procesuirati. Kvalitetan san pomaže mališanima održati mozak aktivnim te tako bolje usvajaju prethodno stečene informacije, a mlađoj djeci školske dobi potrebno je oko deset sati sna. Pretjerana razdražljivost, napadaji plača djeteta koje inače nije preosjetljivo ili snažna tuga - često su odraz lošeg spavanja.

Nedovoljno sna utječe na imunološki sustav

Neispavanost snažno utječe na djetetov imunološki sustav. Također, ima utjecaja na ravnotežu hormona, posebice onih koji su odgovorni za rast, napominje dr. Judith Owen. Zbog toga je izuzetno važno pratiti je li dijete dovoljno odmorno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poremećaj pozornosti zapravo je možda umor

Ako su djeca neispavana, preko dana postanu hiperaktivna. Kako ne mogu sjediti na miru, imaju teškoća s učenjem jer se ne mogu dovoljno dugo koncentrirati, objašnjavaju pedijatri. Prije posjeta liječniku utvrdite kako vaše dijete spava.

Neispavani počinju biti hiperaktivni

Kad se klinci osjećaju umorno, oni neće očito zvijevati ili malo prileći poput odraslih. Upravo suprotno, počet će se vrtjeti po kući poput zvrka. Njih neispavanost čini hiperaktivnima i razdražljivima te ne mogu biti na miru, tvrde pedijatri.

"Ne mogu se sjetiti što sam nacrtao u školi"

Ako vaše dijete teško može opisati sliku koju je taj dan nacrtalo u školi, razlog što se ne može sjetiti vjerojatno je nekvalitetan san. Pokušajte od mališana saznati kako je spavao, je li se budio i je li odmoran. Pitajte ga bez okolišanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise