Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Uz erektilnu disfunkciju veća je šansa za srčani i moždani udar

Uz erektilnu disfunkciju veća je šansa za srčani i moždani udar
1

'Impotencija obično nastaje zbog oštećenja krvnih žila, neuroloških poremećaja, lijekova, nenormalnosti penisa ili psiholoških problema koji smetaju seksualnom uzbuđivanju...'

VIDEO

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u SAD-u tijekom četiri godine promatrali su 1900 muškaraca u dobi između 60 i 78 godina. Tijekom tog perioda zabilježili su ukupno 115 srčanih udara, moždanih udara, srčanih zastoja i iznenadnih srčanih smrti.

Veći postotak muškaraca, koji su imali problema s erektilnom disfunkcijom, imalo je srčani ili moždani udar ili zastoj u radu srca (6,3 posto) od onih koji tih problema nisu imali (2,6 posto). Zaključili su da muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju dvostruko veću šansu od srčanog i moždanog udara. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Circulation.

Povećanje penisa: Usporedili smo cijene u Hrvatskoj i Srbiji
Povećanje penisa: Usporedili smo cijene u Hrvatskoj i Srbiji

Liječnici sugeriraju muškarcima da potraže pomoć stručnjaka čim primijete probleme s erekcijom, da ne čekaju i da ne ignoriraju problem. Prema nekim istraživanjima, erektilna disfunkcija pogađa jednog na deset muškaraca, a može biti potaknuta visokim krvnim tlakom i kolesterolom.

Thinkstock

- Naši rezultati otkrivaju da je erektilna disfunkcija snažan predskazivač kardiovaskularnog rizika. Liječnici trebaju napraviti detaljne pretrage kod muškaraca s tim problemom. Početak erektilne disfunkcije trebao bi potaknuti ljude da traže sveobuhvatnu procjenu kardiovaskularnog rizika od preventivnog kardiologa. Nevjerojatno je koliko ljudi izbjegava liječnika i zanemaruju rane znakove kardiovaskularnih bolesti - objasnio je dr. Michael Blaha, autor studije, a prenosi Daily Mail.

Uzroci erektilne disfunkcije

- Impotencija obično nastaje zbog oštećenja krvnih žila, neuroloških poremećaja, lijekova, nenormalnosti penisa ili psiholoških problema koji smetaju seksualnom uzbuđivanju. Tjelesni uzroci su češći u starijih muškaraca; psihološki problemi su češći u mlađih. Impotencija postaje učestalija s dobi, premda se ne smatra normalnim dijelom starenja - pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku.

'Poskliznuo sam se - pa mi je glava tuša završila u rektumu'
'Poskliznuo sam se - pa mi je glava tuša završila u rektumu'

VIDI OVO: Najčudnijia mjesta na kojima muškarci masturbiraju.

Nabrojali su moguće uzroke:

  • Poremećaji krvnih žila, npr. ateroskleroza. 
  • Posljedica krvnog ugruška ili kirurškog zahvata na krvnim žilama što oštećuje dotok arterijske krvi u penis.
  • Oštećenje živaca koji vode do penisa ili iz njega - takvo oštećenje može nastati zbog mnogo uzroka uključujući ozljedu, šećernu bolest, multiplu sklerozu, moždani udar i lijekove. 
  • Alkoholizam.
  • Bolest donjeg dijela kralješnice i kirurški zahvat na rektumu ili prostati.
  • Lijekovi - u lijekove koji najčešće uzrokuju impotenciju spadaju svi lijekovi protiv visokog krvnog tlaka (antihipertenzivi), antipsihotici, lijekove protiv depresije (antidepresivi), neki sedativi, cimetidin i litij. 
  • Zbog hormonskih poremećaja - na primjer, niska razina testosterona.
  • Psihološki čimbenici - depresija i tjeskoba, strah od intimnosti...

VIDI OVO: 4 spolne bolesti koje se mogu dobiti i uz korištenje kondoma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti