Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Uz jak vjetar i gromove stižu i glavobolje, slabost, nesanica...

Uz jak vjetar i gromove stižu i glavobolje, slabost, nesanica...
1

Za velike vlažnosti u zraku koja je prisutna ovih dana javlja se umor, a astma se pogoršava, zato pijte više tekućine i odmarajte se, kaže dr. Pekez Pavliško

VIDEO

Visoke, gotovo ljetne temperature s početka svibnja, posljednji put zabilježene su  2003. Vrlo toplo, ponegdje čak i vruće vrijeme, južina, povećana vlaga u zraku, sa sobom su donijeli nepovoljne biometeorološke prilike. 

Najveću cijenu vremenskih promjena plaćaju meteoropati, koji, prema istraživanjima, čine čak 30 posto stanovništva. Povezanost između zdravlja i klime još je u petom stoljeću prije Krista proučavao Hipokrat, no tek su se odnedavno počeli pojavljivati i znanstveni dokazi koji potvrđuju da klimatske promjene imaju velik utjecaj na zdravlje ljudi

Doktor Angelico Brugnoli s klimatološkog medicinskog instituta u Milanu definirao je meteoropatiju kao skup različitih simptoma, od migrene i astme do tjeskobe i nesanice, koji se javljaju zbog promjene jednog ili više meteoroloških čimbenika, među kojima su temperatura i vlažnost zraka, vjetar, tlak, kiša i grmljavina te efekt ionizacije. Čak i male promjene temperature zraka za 3-7 stupnjeva, vlažnosti zraka za 10-15 posto i atmosferskog tlaka za 5-10 milimetara žive, izravno utječu na zdravstveno stanje. 

- Iako klimatske promjene najviše utječu na ljude srednje dobi, osobito žene, meteoropatija pogađa sve dobne skupine, pa se nemojte čuditi ako vam je dijete nervoznije tijekom južine ili punog Mjeseca - kaže dr. Tanja Pekez Pavliško.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bez obzira na godišnje doba, za tople fronte zimi i tijekom vala hladnoće ljeti simptomi su isti - tjeskoba, glavobolja, vrtoglavica, slabost, hipertenzija, teškoće disanja i probavne tegobe, nesanica, povećana osjetljivost na bol u zglobovima i mišićima te pogoršanje postojećih bolesti. Česte su i promjene raspoloženja, razdražljivost i ubrzano lupanje srca, dodaje liječnica. 

- U vrijeme velike vlažnosti često se javljaju umor i depresija, a može se pogoršati astma, dok se s promjenom tlaka zraka povezuje moždani udar. Grmljavina, pretpostavlja se zbog poremećaja elektromagnetnog polja, može biti jedan od okidača za migrenu - govori Pekez Pavliško. Simptomi se najčešće javljaju od 24 do 48 sati prije promjene vremena te traju dan ili dva. S poboljšanjem vremenskih uvjeta simptomi se povlače, no s prvom se promjenom vremena vraćaju. 

Za vjetrovita vremena starijima prijete i teže tjelesne ozljede

Promjene vremena meteoropati, posebno kronični bolesnici i starije osobe, teško podnose zbog smanjene sposobnosti organizma da, neovisno o vanjskim čimbenicima, održava stalnu tjelesnu temperaturu. Lavinu neugodnih simptoma može pokrenuti i vjetar jer utječe na razinu hormona serotonina i na raspoloženje, a s udarima vjetra često dolaze i snažne glavobolje, osjećaj mučnine te napetost u mišićima. 

- Za vjetrovita se vremena, pokazala je španjolska studija, češće događaju i prijelomi kuka, stoga bi stariji ljudi pri takvim vremenskim uvjetima trebali biti posebno oprezni kako bi se prevenirale teške ozljede, jer prijelom kuka izaziva veliki invaliditet, a nerijetko ubrzava i smrt - upozorava dr. Tanja Pekez Pavliško.

Pratite prognozu i pijte vodu te umirujuće čajeve 

Redovito pratite biometeorološku prognozu, a osim vode pijte čaj od kamilice ili neki drugi umirujući čaj. Kronični bolesnici, osobito oni s astmom i srčanim bolestima, ne bi trebali izlaziti van u vrijeme ekstremnih vremenskih uvjeta, velike hladnoće ili vrućine te velike vlažnosti, napominje dr. Pekez Pavliško.

Lagana hrana olakšava tegobe

Voće bogato vitaminom C, poput limuna i naranči, te riba i orašasti plodovi bogati omega 3-masnim kiselinama olakšat će tijelu prilagodbu na vremenske uvjete, ali i spriječiti proljetnu depresiju. Jedite namirnice niskoga glikemijskog indeksa poput svježeg, sezonskog voća i povrća te izbjegavajte namirnice visokoga glikemijskog indeksa (šećer, bijeli kruh) jer pojačavaju umor, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.  

Istezanje pomaže

Kad su biometeorološki uvjeti nepovoljni, smanjite aktivnosti i ne izlažite se velikim fizičkim naporima. Radite lagane vježbe istezanja koje će pomoći relaksirati mišiće i zglobove. Vrlo je važno uzimati i dovoljno tekućine, savjetuje dr. Tanja Pekez Pavliško.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru