Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze

Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze
1

Latinski naziv kadulje u korijenu ima značenje ‘spasiti’, ‘izliječiti’ jer su je stari narodi koristili u liječenju raznih bolesti, a engleski naziv joj je ‘sage’, što označava mudrost

VIDEO

Čaj od kadulje koristi se za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Ispiranje usne šupljine kaduljom smanjuje rizik od bolesti desni

Jedna je od najrasprostranjenijih i najcjenjenijih ljekovitih biljaka našeg podneblja. Nazivaju je i kraljicom ljekovitog bilja, a njen latinski naziv (salvia officinalis), u korijenu ima značenje “spasiti”, “izliječiti”, jer su je stari narodi koristili u liječenju raznih bolesti.

99548661

Officinalis znači “ljekovit”. Na engleskom kadulju zovu “sage”, što označava mudrost. Koristili su je za stimuliranje koncentracije i pamćenja, a smatra se da doprinosi i dugovječnosti. Do otkrića antibiotika, čaj od kadulje korišten je kod upala grla, ždrijela, promuklosti, groznice, upala unutarnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja i gljivičnih infekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U medicinskom smislu, kadulja je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod navala vrućina u menopauzi, kod poremećaja menstruacije, za jačanje živaca, pročišćavanje jetre i kod reumatizma.

Možete je koristiti i kao začin - “podići“ će svako, pa i najobičnije jelo. Odlično se slaže sa crvenim mesom, a možete je kombinirati i s piletinom. No, čaj od kadulje nije preporučljiv trudnicama i dojiljama, kao ni djeci.

Dokazano je da pijenje ovog napitka pomaže ženama koje pate od neugodnih simptoma koje donosi menopauza, a oni se uglavnom očituju pojavom iznenadnih valova vrućine i znojenja - nepredvidivi valunzi. Ako se redovito pije svaki dan po jedna šalica, čaj od kadulje protiv znojenja daje uspješne rezultate u osam tjedana.

Tijekom bolesti

U lonac kipuće vode stavite 5 velikih listića suhekadulje na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2minute, poklopite i pustite da odstoji 10 minuta.Uklonite listiće i pijte čaj nezaslađen do 3 putana dan, maksimalno 30 dana.

Za ispiranje grla

Stari Rimljani koristili su čaj od kadulje za grlo kad su imali problema s kašljem i upalom krajnika. Skuhajte 2 dl vode i prelijte preko pune žlice kadulje i ostavite da stoji od 5 do 6 minuta. Po želji, možete dodati žličicu meda. U malim gutljajima ispirite usta i grlo pa ispljunite. Postupak je potrebno ponavljati dok ne potrošite pripremljenu dozu.

Ulje od kadulje

Namočite punu šaku suhih cvjetova u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod tegoba sa probavom i kod reume. Može se koristiti i za inhalaciju, smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.

Sirup

Sastojci: 200 g šećera, 200 ml vode, 1 žlica sjemenki lana, 1 žlicakadulje, 1 žlica bijelog sljeza, 1 limun

Priprema: Limun dobro isperite, a potom ga isjeckajte na kockice zajedno s korom. Vodu ulijte u lončić i dodajte sastojke. Kuhajte pola sata na tihoj vatri pa procijedite. Možete dodati i nekoliko žlica meda. Ulijte u staklenku, čvrsto zatvorite i ostavite u hladnjaku da se ohladi i zgusne. Preporučuje se uzimati svaki dan, žlicu ujutro i navečer. 

Čaj za svaki dan

U lonac kipuće vode stavite 3 velika listića suhe kadulje na svaka 3 dcl vode, tako kuhajte 1-2 minute pa poklopite i pustite da odstoji 5 minuta. Uklonite listiće i čaj je spreman za piće. Po želji možete dodati žličicu meda. Ovako pripremljen čaj možete piti svakodnevno, ali najviše 2 šalice dnevno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru