Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz kućanske poslove, igranje ili seks sagori se čak 350 kalorija

None Foto: Dreamstime

Neka istraživanja pokazuju da sat vremena omraženog peglanja, na primjer, može izgorjeti oko 140 kalorija. Petnaestak minuta uspinjanja po stubama na dan može sagorjeti oko 128 kalorija

Mnogi od nas provode više vremena u sanjarenju o tome da imamo savršenu liniju nego što smo spremni posvetiti se tome. No tim znanstvenika nedavno je na Channelu 4 ustvrdio kako možemo biti vitki i bez teretane, odnosno da svakodnevno možemo potrošiti oko 350 dodatnih kalorija ako se posvetimo nekim jednostavnim aktivnostima, kao što su neki kućanski poslovi, igranje s djecom ili – seks.

To se, kažu, može zahvaliti prirodnoj termogenezi, odnosno procesu proizvodnje tjelesne topline, koji i medvjedima pomaže da tijekom hibernacije zimi izgube po nekoliko kilograma. Riječ je o procesu prirodnog trošenja energije dok mirujemo ili se lagano gibamo, zato što je tijelu potrebna energija da bi se održala toplina, odnosno procesi koji traju i dok mirujemo.

Neka istraživanja pokazuju da sat vremena omraženog peglanja, na primjer, može izgorjeti oko 140 kalorija. Petnaestak minuta uspinjanja po stubama na dan može sagorjeti oko 128 kalorija. Odlučite li dobro oribati kadu, za 15 minuta potrošit ćete oko stotinu kalorija, dok 15 minuta šetnje troši oko 64 kalorije. Iako ćete potrošiti nešto manje, isplati se odvojiti i 15 minuta na dan za seks – riješit će vas oko 54 kalorije.

Slično kao i kupnja namirnica (58 kalorija za 15 minuta) ili usisavanje (oko 50 kalorija). Čak i sjedenjem pred televizorom u 15-ak minuta možemo potrošiti oko 12 kalorija, što znači da prosječan film “vrijedi” 50-60 kalorija, naravno - ako istodobno ne navalite na grickalice. Dnevni unos kalorija trebao biti barem za 10-20 posto niži od kalorija koje trošimo.

Na poslu i oko posla

 • Parkirajte dvije ulice dalje Kad god možete, parkirajte automobil dvije ulice dalje ili izađite iz tramvaja dvije stanice prije i hodajte do posla. I u  povratku se držite istog pravila: Uđite u tramvaj tek nakon dvije do tri stanice. U početku će vam to biti napor, no s vremenom će postati najbolje vrijeme tijekom dana: Prilika da saberete misli i pripremite se za ono što vas čeka na poslu ili kod kuće.
 • Prošetajte tijekom pauze Pauza za ručak dobra je prilika da pileću salatu ili sendvič ponesete sa sobom u park, pa nakon toga prošetate dva kruga.
 • Sastanak uz šetnju Ako imate sastanak sa strankom koja vam je došla u ured, dočekajte je na porti i poslije sastanka ispratite do izlaza iz zgrade. Kad idete van na sastanak, u povratku si uzmite još desetak minuta za šetnju.
 • Pokrenite krvotok Kad zazvoni telefon, ili kolega uđe u ured – ustanite. Koristite svaku priliku za to da se protegnete: Dok telefonirate, ispravite leđa, napravite dva kruga ramenima, okrenite glavu ukrug i nazad ili napravite čučanj.

Foto: Dreamstime

U redu ili u tramvaju

 • Šetnja u vrijeme treninga Dok čekate djecu da završe sa sportskim treningom ili satom sviranja, prošetajte obližnjim parkom ili oko dvorane. Ako imate priliku prošetati do dvorane, nemojte dolaziti autombilom, a ako se vozite, parkirajte dvije ulice dalje. Tako ćete prošetati i imati dovoljno vremena da u šetnji s djetetom razmijenite dojmove o treningu.  
 • Dva kruga oko zubara Ako imate zakazano kod zubara ili liječnika opće prakse, a postoje šanse da ćete čekati, pokušajte dogovoriti sa sestrom kad otprilike morate biti u čekaonici i – prošetajte.Uživite se u “tekmu”.
 • Čvrsta guza i “škemba” Dok čekate u redu u banci ili u MUP-u za predaju dokumenata za novu osobnu ili putovnicu, vježbajte mišiće stražnjice i trbuha. Na primjer: 10 puta stisnite i opustite mišiće stražnjice, pa napravite takav ciklus s mišićima trbuha. Iako to nije ozbiljno vježbanje, može biti korisno za mišiće.  

Dok gledate televiziju

 • Odbacite daljinski i mijenjajte kanale na starinski način, tako da ustanete i promijenite kanal na televizoru. 
 • Dok traju reklame, uzmite deblju knjigu i postavite je na noge, malo iznad tabana, pa je u sjedećem položaju podižite do visine koljena i spuštajte na pod tako da ne padne.
 • Vozite bicikl i trčkarajte dok slušate vijesti, trčite na mjestu ili lezite na pod i vozite bicikl. Alternativa je da na kauču vježbate “škarice”. 

Kod kuće i oko kuće 

 • Plešite svaki dan! Oko 15 minuta plesa na dan može sagorjeti oko 102 kalorije. Ukratko: Kad iskočite iz kreveta, upalite radio i zaplešite. Počnite break danceom, što će pomoći da se razgibate, otuširajte se uz lambadu, a disko pokreti idealni su za kuhinju. To će sigurno biti razlog za puno smijeha, a od 10 do 15 minuta smijeha povećava potrošnju energije za 10 do 40 kalorija.  
 • Pranje automobila – od 60 do 80 kalorija ili čak i do 350 kalorija. Ako ste navikli prati limenog ljubimca u automatiziranoj praonici, vanjsko pranje u prosjeku stoji od 50 do 60 kuna, a pranje automobila iznutra cijenu može povisiti i do 80 kuna. S druge strane, ručnim pranjem automobila za 15 minuta potrošit ćete oko 84 kalorije. Uzmemo li u obzir da pranje unutrašnosti automobila, ako to radite pošteno, može potrajati dulje, kad završite, potrošnja kalorija moći će se mjeriti s prosječnim treningom zumbe – oko 350 kalorija. 
 • Igrajte se s djecom Oko 15 minuta valjanja po podu ili skakutanja po kući na sve četiri, dok vaš mališan viče “điha-điha, tata!”, zasigurno je najbolje utrošeno vrijeme ikad. Ne samo zbog 74 potrošene kalorije nego i zato što ste time stvorili osnovu za prekrasne uspomene, kojih ćete se jednog dana svi zajedno rado prisjećati. Ipak, budite oprezni: Poanta je u tome da se dobro zabavite, a ne da završite s “heksnšlusom”.
 • Mini trening s pecivima Kad idete do kioska po jutarnje novine, ili po svježe pecivo, obavite to žustrim korakom, što brže možete. Možete odraditi aerobni trening u intervalima, tako da 60 sekundi žustro hodate, skakućete ili sprintate, pa 60 sekundi usporite, i tako do trgovine i natrag.
Komentari (68)
 • dok čekate u redu u banci ili mupu stežite mišice stražnjice i trbuha ali nastojte biti u pripijenoj odjeći ;))

  25. 2. 2017,   09:44
 • Super...odoh na trošenje kalorija..😃

  25. 2. 2017,   09:47
 • Izađite van u šetnju,trčite,vozite bicikl....

  25. 2. 2017,   10:16