Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uz male rituale dijete će lakše i brže utonuti u san

Uz male rituale dijete će lakše i brže utonuti u san
1

Nakon aktivnog dana provedenog u igri dijete će se lakše prepustiti \\'malim ritualima’ koji uključuju čitanje priče i pjevanje uspavanke i utonuti u san

VIDEO

Dječji izvor energije čini se neiscrpnim, a kako bi uspavljivanje postalo ostvariva misija valja ga početi na vrijeme. Iako je “službeno” vrijeme za spavanje oko osam ili devet, dobro je uračunati kako kupanje, pranje zubi, pjevanje uspavanke, čitanje priča i drugi mali rituali koji pomažu djetetu da zaspi mogu trajati sat, sat i pol. Zato se s pripremama počinje ranije, oko sedam sati. Za početak je dobro izbaciti večernje gledanje televizije koje može djecu učiniti razdražljivima, pa čak i ako započnete s uspavljivanjem na vrijeme, teško ćete ih nagovoriti da zaspu. Stoga će poslijepodne ispunjeno igrom doprinjeti kvalitetnom snu djeteta, a mamama zaposlenim kućanskim poslovima djeca mogu pomoći namještajući jastuke prilikom spremanja kreveta ili pomoći u nošenju veša do perilice rublja. Aktivnosti koje čine rutinu prije odlaska u krevet moraju biti “poput pudinga”, tvrde stručnjaci. Blage, slatke, bogatog sadržaja, umirujuće, ali i bez krutih pravila.
Odaberite radnje koje dijete najviše voli poput pijenja čaše mlijeka, kupanja, čitanja omiljene bajke ili češkanja po leđima. Važno je uhvatiti ritam i zadržati navike jer će dijete biti smirenije ako unaprijed zna što slijedi, no ponekad je dobro ostaviti vremena za maženje ili još jednu priču te uspavanku (to je drhturavi dio pudinga).
Pretjera li se u udovoljavanju djetetovim željama, odlazak u krevet bi se mogao odgoditi i zakomplicirati, pa roditelj mora zadržati čvrstinu u svojim stavovima i disciplini. Priče za laku noć koje se nastavljaju ili komplicirani zapleti pobudit će djetetovu maštu umjesto da je smire. Također, valja se oduprijeti djetetovu moljakanju poput: “Mama, tata, pročitaj mi još samo jednu”.
>>Ima li dijete problema sa spavanjem, digitalna kamera može pomoći pri otkrivanju uzroka. Vrlo je često nepravilno disanje koje uključuje kratkoću daha, hrkanje ili pauze od desetak sekundi između udaha. Otkrijete li nepravilnosti, obratite se liječniku.
>>Maženjem djeteta u krevetu, pričanjem priče ili pjevanjem uspavanke dijete će spavaću sobu doživjeti kao mjesto uživanja, a ne naredbe za odlazak na spavanje. Zbog toga su “mali rituali” toliko važni i učinkoviti prije sna.
>>Iako se roditeljima čitanje iste priče ili uspavanke svake večeri može činiti dosadnim ili monotonim, istina je da ponavljanje potiče dijete da se osjeća sigurnije i smirenije. Ponavljanje će odagnati misli o mraku ili čudovištima ispod kreveta, pa će se manje bojati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'