Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz obnovljive izvore energije nastat će i nova radna mjesta

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije bit će presudan za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena. To će rezultirati značajnim promjenama u geopolitičkoj moći

Plin, drvo ili nafta neki su od prirodnih izvora energije o kojima ovisi civilizacija. No njihove su zalihe pri kraju i uskoro bi ih trebale zamijeniti alternative.

To tvrdi Bruce Usher, autor knjige “Renewable Energy: A Primer for the Twenty-First Century”. Dodaje kako su vjetar i sunce postali globalni, najbrže rastući izvori energije nove generacije. Isto tako, kaže kako cijena obnovljivih izvora opada iz godine u godinu te da postaju sve kompetitivniji naspram ugljena, nafte i prirodnog plina.

Foto: Promo

Ovo su dobre vijesti s obzirom na to da smo svi svjesni toga da su velike industrije najveći zagađivači zbog korištenja istih fosilnih goriva. Usher predviđa da će, kao što se transport s konja i zaprega prebacio na automobile, i električni automobili za nekoliko godina biti jeftiniji od onih na fosilna goriva.

- Takav prijelaz dogodit će se jer će na tržištu baterije za električne automobile velikom brzinom pojeftiniti - tvrdi Usher i dodaje da se, iako bi obnovljivi izvori energije mogli pojeftiniti, njihov rad povremeno prekida jer se električna energija proizvodi samo u vjetrovitim ili sunčanim uvjetima.

NIJE SAMO ZA ESTETIKU Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?

Zato je potreban troškovno konkurentan oblik skladištenja energije kako bi ispunili potencijal prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Za to su baterije idealne jer nude jeftino skladištenje električne energije dobivene od vjetra i sunca, a istodobno omogućuju potrošačima da koriste obnovljivu energiju čak i oblačnim danima ili onima bez vjetra.

Prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije bit će presudan za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena. To će rezultirati značajnim promjenama u geopolitičkoj moći jer će zemlje izvoznice fosilnih goriva doživjeti pad prihoda, dok će Kina, Indija i mnoge zemlje u razvoju imati koristi od prelaska.

5 KLJUČNIH POZA Vaša omiljena seks-poza otkrit će karakter vaše veze i braka

- Globalno zdravlje će se poboljšati jer će se smanjiti uporaba ugljena, ali i zagađenje zraka, a ujedno će se početi otvarati milijuni novih radnih mjesta - zaključuje autor Bruce Usher.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • Ne u hrvatskoj gdje uhljebi iz Hrotea odlučuju tko će biti povlašteni proizvođači, a kvote budu popunjene od strane podobnih

    18. 11. 2019,   17:00
  • to cese desiti u ovom stoljeću kad budemo prešli s fosilnih goriva nestat ce i benzine

    18. 11. 2019,   17:48
  • Aha, perači prozora na visini...

    18. 11. 2019,   16:27