Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz ribu dva puta na tjedan rizik depresije je za 25 posto manji

None Foto: Dreamstime

Omega 3 masne kiseline u kombinaciji s ženskim spolnim hormonima pomažu mozgu u borbi s depresijom, a za taj efekt su dovoljna dva riblja jela na tjedan

Iako su riba i morski plodovi važan dodatak svakoj uravnoteženoj prehrani, zdravstvene dobrobiti tih namirnica imaju čak i veći utjecaj na žene nego na muškarce, tvrde znanstvenici iz australskog Instituta Menzenis. Oni su otkrili da kombinacija ribljih ulja bogatih omega 3 masnim kiselinama u kombinaciji sa ženskim spolnim hormonima djeluje kao prevencija depresije, piše Daily Mail.

Tako je za bolje raspoloženje dovoljno uvesti samo dva riblja obroka na tjedan, bilo da se radi o morskim plodovima, ribi ili školjkama, čak i ako se ne eliminiraju štetne životne navike poput pušenja ili pijenja alkohola.

- Sve je više dokaza da riba ima blagotvorno djelovanje na žensko mentalno zdravlje, a povezanost zdrave prehrane i dobrog raspoloženja opće je poznata - rekao je voditelj studije, dr. Richard Marsh.

Dodaje kako su žene čak dvostruko češće nego muškarci žrtve depresije, kojoj mogu doskočiti sendvičima od tune, ribama na gradele ili pak salatom od hobotnice.

Komentari (8)
  • nisam Dalmatinka, ali riba i sve morsko mi je odlično!!! :)

    5. 5. 2014,   14:06
  • Obožavam ribu.

    5. 5. 2014,   12:47
  • A, zato ja nisam u depri već neko vrime jer sam se prebacila na riblji meni, vidi, vidi, nisam ni to znala...

    5. 5. 2014,   12:05