Obavijesti

Lifestyle

Što savjetuje dr. Oz za pobjedu prehlade i grlobolje?

Što savjetuje dr. Oz za pobjedu prehlade i grlobolje?

Sezona prehlada s grloboljom i curenjem nosa u punom je jeku i svatko od nas ima svoj način i metode koje pomažu u borbi protiv te dosadne bolesti

Mnogi od nas rado iskušavaju savjete jednog od najpopularnijih doktora na svijetu dr. Mehmeta Oza. Njegovo prvo pravilo u borbi protiv prehlade je mirovanje. Virusna prehlada samoizlječiva je bolest, ali mirovanje od najmanje dva, tri dana je neophodno kako bi tijelo pobijedilo virozu i vratilo se u fit formu.

Pametno skidajte povišenu temperaturu 

Povišena temperatura, naglašava dr. Oz, često je prva reakcija organizma koja kod prehlade traje dva, tri dana, te je ne treba suzbijati niti uzimati lijekove, ali mirovanje je neophodno. Ako temperatura potraje duže, svakako treba potražiti pomoć liječnika. Temperaturu višu od 38.5 stupnjeva najbolje je skidati mehanički: tuširajte se vodom koja je malo hladnija od temperature tijela, nosite laganu odjeću i pijte dovoljno tekućine. Nipošto ne primjenjujte metode poput mazanja alkoholom, oblaganja krumpirima ili kupusom. Lijek protiv bolova treba popiti tek u slučaju jače glavobolje, a ukoliko prehlada ne prođe kroz nekoliko dana, nužno je posjetiti liječnika koji će u slučaju bakterijske infekcije propisati antibiotik. 

Kako s kapima, kako sa sirupom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prehladu vrlo često prati začepljen nos, a taj problem mnogi najčešće rješavaju obilatim korištenjem kapi za nos.  Dr. Oz savjetuje pažljivo korištenje kapi jer one nisu dobre za sluznicu nosa i nije ih preporučljivo upotrebljavati duže od tri dana.  Pokušajte nos ispuhivati što opreznije, a za problem začepljenosti koristite fiziološku otopinu. Sirupi za kašalj mogu biti korisni kad je podražaj na kašljanje jak, a ne iskašljavamo sluz ili kad već počne iskašljavanje, kao pomoć kod razgradnje sluzi. Pomoći će i ispijanje čaja kao i dobra pileća juha. Dr. Oz napominje da je pileća juha prepuna vrlo korisnih nutrijenata, smanjuje simptome prehlade, ali i umiruje upaljeno grlo i kašalj. 

Ne zanemarujte grlobolju

Dr. Oz objašanjava da je kod upale ždrijela sluznica crvena i natečena, a pri gutanju se osjeća bol. Najčešći uzročnici upale su virusi, a mogu biti i bakterije, što će utvrditi liječnik. Grlobolja najčešće prolazi sama od sebe, za dva do tri dana, no često se smatra bezazlenom te joj se ne pridaje dovoljno pozornosti. Dr. Oz naglašava da to ne bi smjelo biti tako jer, ako se sluznica ne regenerira u potpunosti, smanjuje se njezina otpornost, što stvara plodno tlo za djelovanje novih uzročnika upale, koji mogu izazvati puno teže infekcije. U slučaju grlobolje preporučuje se održavanje sluznice ždrijela vlažnom toplim napitcima, izbjegavanje nadražujućih sredstava, poput cigareta, jakih začina i alkohola, a korisno je i ispiranje ždrijela (grgljanje) prirodnim antiseptičkim sredstvima, poput čaja od kadulje. Uz to, dobro je koristiti pastile za grlo koje smanjuju broj uzročnika bolesti i neugodne simptome. One će pomoći i umiriti osjećaj suhoće grla, žarenja u grlu, teškog gutanja i promuklosti. Neke od njih sadrže i lokalni anestetik, koji smanjuje bol u ždrijelu.

Ako imaš znakove prehlade i boli te grlo, probaj isla medic hydro+ pastile koje pružaju učinkovito smirenje. Prikladne su i za vegane i ne sadrže šećer.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci