Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz transplantaciju jajnika rastu šanse za začeće nakon bolesti

None Foto: Fotolia

Da bi se spriječila menopauza, uzima se dio tkiva jajnika koje se potom zamrzne, a nakon što žena napuni 51. godinu opet se transplatira u tiijelo, objašnjava dr. Silber

Žene bi uskoro mogle reći zbogom menopauzi nakon što su znanstvenici uspješno transplantirali jajnike liječnici Stinne Holm Bergholt koja je zbog raka kostiju postala neplodna, piše Daily Mail. Pobijedila je rak, a prije nego je krenula na kemoterapiju izvadila je jajnike i nakon uspješnog oporavka opet su joj ih transplantirali. Danas je majka troje djece. 

Osim nje, još su dvjema ženama presađeni jajnici i one su zatrudnjele prirodnim putem. Njima su transplantirani jajnici od jednojajčanih blizanki kako bi se spriječilo odbacivanje. Rezultati pokazuju da jajnici uspješno funkcioniraju i do sedam godina nakon presađivanja, povećavaju mogućnost sprečavanja menopauze i odgađanja majčinstva. 

- Dio tkiva jajnika moguće je odvojiti i zamrznuti, a nakon što žena napuni 51. godinu opet ga presaditi kako bi se spriječila menopauza - tvrdi dr. Sherman Silber s Centra za neplodnost sveti Luis u Missouriju. 

Žene će imati više mogućnosti dok su djeca u pitanju. Bez obzira na godine i biološki sat, odluka o djeci bit će njihova, tvrdi ginekologinja Gedis Grudzinskas. Stručnjaci tvrde da će ovaj postupak imati jednaki utjecaj na žene kao što imaju kontracepcijske pilule.

Komentari (5)
  • Sve je to lijepo, ali djeci su potrebne majke, a ne bake. Odgađanje majčinstva u nedogled ako je iz medicinskih razloga mi je prihvatljivo, ali iz hira, e to mi je degutantno!

    26. 3. 2012,   19:30
  • maaa da još malo će i pokojne rađati!Svašta...

    26. 3. 2012,   22:35
  • Želite li izgubiti težinu na jednostavan način? Predstavljamo ... http://osebno.com

    27. 3. 2012,   14:15