Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uz vaniliju se lakše putuje, a zobena kaša smiruje kožu

Uz vaniliju se lakše putuje, a zobena kaša smiruje kožu
1

Opekline, “bolest kretanja”, ozljede i druge ljetne nezgode najbolje će se spriječiti i izliječiti domaćom medicinom. Med liječi rane i opekline, paprika protiv bolova

VIDEO

Početkom ljeta i godišnjih odmora u mnogih se ljudi pojavljuje i pojačana bojazan od kinetoze, bolesti kretanja. Kako bi putovanje prošlo bez mučnina, vrtoglavica i povraćanja, odnosno kako biste na vrijeme spriječili želučane tegobe, prije polaska na putovanje popijte mješavinu načinjenu od pola žličice ekstrakta vanilije, dvije žlice tople vode i malo meda. Ublažavanju želučane nervoze u djece pomoći će masaža trbuha uljem za masažu kojem ste dodali četvrtinu žličice ekstrakta vanilije. Umirujući miris vanilije učinkovito opušta i uklanja napetost, ističu stručnjaci. Đumbir je također odličan lijek protiv mučnine tijekom vožnje. Čaj od đumbira pripremit ćete tako da nekoliko komadića svježeg đumbirova korijena ostavite u vrućoj vodi oko 15 minuta. No čak i ako stignete na odredište bez putnih mučnina, zabavu na plaži nerijetko može pokvariti neoprezno ili predugo izlaganje suncu. Svemoćna soda bikarbona odlično je sredstvo za smirivanje blažih opeklina od sunca. Kako biste si olakšali, mlakoj kupki prije spavanja dodajte šalicu sode bikarbone. Ona je jednako djelotvorna i kod neugodnog svrbeža kože nadražene opeklinama ili ubodima insekata.

Kako biste ublažili svrbež, nastojte ostati od deset do 20 minuta u prohladnoj vodi kojoj ste dodali šalicu sode. Zobeno brašno odavno se upotrebljava kao idealno sredstvo za liječenje iritirane kože. Crvenilo i nadraženost ublažit ćete tako da skuhate zobene pahuljice u vodi te, nakon što se ohlade, smjesu nanesete na zahvaćena područja. Nakon 20-ak minuta isperite mlakom vodom.

Med liječi rane i opekline

Nakon što zaustavite krvarenje i očistite ozljedu ili posjeklinu, na nju nanesite malo meda te je prekrijte gazom ili omotajte zavojem. Primijeni li se na blagu opeklinu, med će izvući tekućinu iz tkiva i očistiti ranu. Taj “slatki lijek” ima antibakterijska i protuupalna svojstva te ubrzava zarastanje manjih rana i opeklina učinkovitije nego antibiotske kreme, pokazala su istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Češnjakovim kapima protiv "plivačkog uha"

Nazivan “božanskim lijekom” - češnjak se još u antici koristio za ispiranje rana, uklanjanje crijevnih nametnika, liječenje kašlja, bronhitisa, upale pluća i mnogih drugih oboljenja. No muči li vas tzv. plivačko uho, odnosno infekcija ušnoga kanala izazvana zaostajanjem vode u uhu, poslužite se češnjakom. Prirodne protuupalne kapi za uši napravit ćete tako da iscijedite češanj češnjaka te tekućinu pomiješate sa žličicom maslinova ulja. Posavjetujte se s liječnikom.

Krema od paprike liječi bolove

Hladan oblog ublažava opekline. No one manje mogu se “ohladiti” i prethodno ispranim kockicama leda. Upalu na opečenome mjestu ublažit će i ocat. Navlažite papirnate ručnike octom koji ste razrijedili vodom te ih ostavite na opečenome mjestu dok se ne osuše. Kožu oštećenu suncem smirit će i kiselina ohlađenih rajčica, koja će spriječiti i pojavu mjehurića. Uvrtanja stopala pri nespretnim ulascima u more lako mogu rezultirati blagim uganućima gležnja. Bol će, navode stručnjaci, pomoći ublažiti prirodna krema načinjena miješanjem žlice crvene paprike sa žlicom vode. Nanesite mješavinu na bolno područje te ostavite 15 min, a zatim dobro isperite sapunom i toplom vodom.

Ipak, pritom je važno paziti da paprika ne  dospije u oči ili nos, a mješavinu je najprije preporučljivo isprobati na malom području kože ili se posavjetovati s liječnikom.

Metvica umiruje nadraženu kožu

Metvica djeluje protiv bakterija i virusa te ublažava svrbež kože. Da biste ga umirili, izmiješajte malo čaja od metvice s toplom vodom. Nanesite na kožu, prekrijte gazom i ostavite da stoji pola sata. Ako je riječ o jačim iritacijama, dodajte više čaja u vruću vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Dodajte čaj u kupku. 

Cimet "liječi" želudac

Grčeve ili nadraženi dječji želudac može ublažiti cimet. On smiruje bol, prevenira nadutost i blagotvoran je za probavu, a možete  dodati žličicu soku ili voću.

Gel aloa vere za žuljeve

Žuljevi će brže zacijeliti tretirate li ih gelom aloe vere. Nanesite gel na žulj i zaštitite mjesto flasterom. No pripazite da upotrebljavate organski (čisti) gel biljke. Industrijski obrađeni ponekad sadrže sastojke koji izazivaju efekt isušivanja.

Avokado je bolji od regeneratora

Kosi izmučenoj suncem ljepotu će vratiti avokado. Zgnječite zreli avokado i nanesite ga na kosu od sredine vlasi do vrhova. Ostavite da odstoji pola sata te isperite. Kosa će biti privlačna, meka i sjajna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru