Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Uz zdrave grickalice neće vam nedostajati energije ni šećera

Uz zdrave grickalice neće vam  nedostajati energije ni šećera

Kad smo uznemireni, pod stresom zbog rokova ili gladni, a nemamo vremena pojesti uravnotežen obrok, organizam pojačano luči kortizol, koji nas drži u stanju napetosti

VIDEO

- U takvoj situaciji tijelo traži nešto što će nas smiriti, što je razlog zbog kojeg često posežemo za raznim grickalicama i slatkišima, zbog kojih jedemo sve više, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat. Naime, industrijski obrađene namirnice često sadrže velike količine dodanih šećera, zbog čega izazivaju nagli porast razine šećera u krvi i navalu energije, te brzo podižu raspoloženje, no ubrzo se javlja nagli pad šećera u krvi, a time ponovno osjećaj gladi i manjka energije. 

Suhi štapići ili čips?

- Ako ni tad ne pojedemo uravnotežen obrok, vrtimo se u krugu - stalno nešto grickamo, a nismo siti. S tim se problemom često susreću oni koji pokušavaju skinuti višak kilograma, a ne planiraju obroke. Problem je posebno izražen ako nemamo organizirani sustav prehrane na poslu - kaže naša sugovornica.

Fotolia

Dodaje kako se često tješimo time da su “suhi” štapići bolji izbor od čipsa, a “obični” keksi bolji od onih s čokoladom, no i takve namirnice sadrže skrivene masnoće, višak soli ili šećer, kojima proizvođači dotjeruju okus kako bismo pojeli više. Jednako kao i čips.

Čak i ako vam se čini da ćete pojesti “samo malo čipsa”, dobro je osvijestiti da trećina vrećice, oko 30 grama čipsa, sadrži 150 kalorija i 9 grama masti. Nema minerala i vitamina, kao ni vlakana, dakle te kalorije nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a velika je vjerojatnost da nećete stati samo na 30 grama. 

Maslačak prirodno liječi jetru, dijabetes, probavu i celulit...
Maslačak prirodno liječi jetru, dijabetes, probavu i celulit...

- Tako unosimo prazne kalorije s previše šećera, soli i masti, koje je lako zamijeniti zdravijim zalogajima. 

Jabuka, kruška, banana

Primjerice, uvijek je dobro imati pri ruci svježe voće, bananu, jabuku ili krušku, koje možete pojesti u komadu ili napraviti voćnu salatu, zaslađenu s malo meda. Druga je mogućnost da narežete voćku u nemasni jogurt - savjetuje nutricionistica.

Rashladite li ih, djelovat će osvježavajuće. Jabuka, kruška i banana bogate su vlaknima, koja usporavaju probavu i otpuštanje šećera, pa će pridonijeti održavanju razine šećera u krvi stabilnom i dulje nećete osjetiti glad i pad energije. 

- Umjesto keksa s čokoladom, pripremite u torbi nekoliko integralnih ili rižinih keksa, odnosno krekera. Umjesto štapića i čipsa porciju orašastih plodova, kojima možete dodati i malo suhog voća, primjerice smokve ili grožđice. No imajte na umu da su orasi i suho voće vrlo kalorični te da porcija u ovom slučaju podrazumijeva malu šaku.

Vitamini B: Daju nam energiju, za bolju probavu, ljepšu kožu...
Vitamini B: Daju nam energiju, za bolju probavu, ljepšu kožu...

To znači osam do deset oraha ili badema te dvije do tri suhe voćke na dan - upozorava Sandra Marić Bulat. Dodaje da mozak zbog umora i stresa često krivo tumači signale i da žeđ možemo zamijeniti osjećajem gladi. 

- Zato uvijek kraj sebe nastojte imati bocu vode. Također, kad osjetite glad, dobro je prvo popiti čašu vode i pričekati desetak minuta. Ako i dalje budete osjećali glad, posegnite za jelom - savjetuje nutricionistica. 

Celer umjesto pomfrita

24sata

Ako navečer imate običaj pripremiti zdjelu pomfrita za grickanje ispred TV-a, pripremite zdraviju zamjenu: Očistite celer i narežite ga na štapiće pa uvaljajte u sjemenke sezama i malo popržite na maslinovu ulju. Umjesto običnom kuhinjskom solju, posolite himalajskom solju, koja sadrži manje natrija. 

Čips od kelja za ubijanje dosade

Ako ste trenutke dosade navikli ubijati grickanjem čipsa, onaj kupovni zamijenite čipsom od - kelja. Bogat je vlaknima, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i može biti gotov za samo desetak minuta: Operite i dobro prosušite 10-ak listova kelja pa ih izrežite na manje komade.

Pixsell

Prelijte ih s dvije žlice maslinova ulja te dodajte himalajske soli i papra po želji. Dobro promiješajte da se svi sastojci upiju u kelj pa listiće kelja rasporedite na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 175 °C i pecite od 10 do 12 minuta, uz blago otvorena vrata, jer se kelj treba isušivati, a ne prepeći. Ohladite i - poslužite. 

Libido raste: U proljeće više jedemo i brže trošimo kalorije
Libido raste: U proljeće više jedemo i brže trošimo kalorije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'