Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Uz zobene pahuljice, smoothie i fini omlet školarci uče za 5

Uz zobene pahuljice, smoothie i fini omlet školarci uče za 5
1

Djeca koja doručkuju nemaju problema s tjelesnom težinom, ali imaju više energije i bolje se koncentriraju od svojih vršnjaka koji nisu usvojili naviku doručkovanja

VIDEO

S prvim školskim zvonom mijenjaju se i prehrambene navike djeteta. Vremenski razmak između glavnih obroka često je velik, pa je iznimno važno osigurati im doručak, ali i hranjivu užinu.

- Međuobroci, primjerice, koji se unose tijekom odmora izrazito su važni za koncentraciju i funkciju mozga. Djeca školske dobi nalaze se u periodu intenzivnog rasta i razvoja, pa su nutritivno vrijedne namirnice tad nezamjenjive. Tijekom djetinjstva djeca u prosjeku dobiju oko 1,5-2 kilograma i narastu 5-7,5 cm na godinu, zbog čega je ključno zadovoljiti potrebe za proteinima, glavnim građevnim materijalom organizma - govori nutricionistica Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica projekta “Petica – igrom do zdravlja”, koji je usmjeren na prevenciju pretilosti u djece školske dobi, a provodi ga Hrvatski liječnički zbor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

Broj djece i mladih s pretilošću u svijetu povećao se više od 10 puta u posljednjih 40 godina, s 11 milijuna na 124 milijuna.

U Hrvatskoj 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica ima prekomjernu masu ili pretilost, a tek se 39 posto dječaka i 26 posto djevojčica bavi umjerenom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta na dan. Samo 58 posto dječaka i 60 posto djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45 posto dječaka i 46 posto djevojčica jede voće najmanje jednom dnevno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Dnevni unos hrane treba raspodijeliti na 4-5 manjih obroka, radije nego na 2-3 velika. Doručak bi pritom trebao osigurati od 25 do 30 posto ukupnog dnevnoga kalorijskog unosa. Također, pokazalo se da djeca koja doručkuju imaju manje problema s kontrolom tjelesne mase, te tako osiguravaju prvu energiju ključnu za dobro funkcioniranje tijekom dana te koncentraciju i pamćenje u školi - kaže nutricionistica Vranešić Bender.

Preskačete doručak i večerate kasno? Evo zašto je to opasno
Preskačete doručak i večerate kasno? Evo zašto je to opasno


Žitarice s mlijekom ili jogurtom, voćni sok, sendvič s mliječnim namazom, sirom i šunkom, kuhano jaje, neke su od namirnica koje čine kvalitetan doručak. Dnevno je poželjno jesti dva do tri puta raznovrsno povrće, a od toga barem jednom tjedno mahunarke (grašak, bob, leća, mladi grah).

Svaki dan treba pojesti barem dvije voćke. Na unos masnoća svakako treba paziti, no masnoće se iz prehrane djeteta ne smiju izbaciti. Odlični izvori vrijednih masnoća su riba, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, orašasti plodovi, maslinovo ulje i druga biljna ulja. Za djecu su posebno važne i omega-3 masne kiseline, koje imaju blagotvorno djelovanje na misaone sposobnosti.

Ono što treba smanjiti je unos rafiniranih žitarica i povećati unos cjelovitih žitarica (kuhane ili punozrnata peciva). Pritom ne treba pretjerivati da ne biste opteretili dijete s previše neprobavljivih vlakana. Bit će sasvim zadovoljavajuće ako 30-50 posto unesenih žitarica budu cjelovite.

Najbolji doručak, ali i ručak: Uz kuhano jaje ostani sit i budi fit
Najbolji doručak, ali i ručak: Uz kuhano jaje ostani sit i budi fit

ZOBENA KAŠA SA SMOKVAMA 

Sastojci: šalica toplog mlijeka, 1/2 šalice zobenih pahuljica, banana, žličica meda, 2 suhe šljive i 2 smokve, 1/2 jabuke

Priprema: Zobene pahuljice stavite u toplo mlijeko da omekšaju, a potom ih pomiješajte s bananom i medom. Kašu poslužite s komadićima suhih šljiva, smokava i jabuke.

ZELENA BOMBA

Sastojci: 2 šalice mlijeka, šalica narančina soka, šalica špinata, banana, med, cimet

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte žličicu meda i malo cimeta pa još malo miksajte.

POVRTNI OMLET

Sastojci: 3 jaja, 1/2 crvene i žute paprike, 100 g špinata, 3 žlice mlijeka, 2 žlice svježeg sira, 2 šnite pureće šunke

Priprema: Jaja lagano umutite, posolite, popaprite i dodajte mlijeko. Paprike 3-4 minute pirjajte na maslinovu ulju, pa dodajte špinat i ravnomjerno zalijte smjesom od jaja. Poslužite uz sir, pureću šunku i zelenu salatu.

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima