Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uzimanje pilula dulje od tri g. udvostručuje rizik od sljepoće

None Foto: Fotolia

Glaukom se dvostruko češće razvija kod pacijentica koje su dugo uzimale hormonalnu kontracepciju, pa bi se zbog toga češće trebale pregledavati vid

Žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju veći rizik od nastanka glaukoma, a taj je rizik dvostruko veći ako pilule piju dulje od tri godine, pokazala je studija Sveučilišta Kalifornija na više od 3000 žena. Iako je glaukom većinom bolest starije populacije, on se može javiti i kod mlađih ljudi, a jedna od potencijalnih komplikacija je sljepoća, piše Daily Mail.

Glaukom je bolest vidnog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja stanica mrežničkih ganglija, a važan faktor za njegov nastanak je visok očni tlak. Iako ne postoji izravna veza uzimanja oralne kontracepcije i nastanka bolesti, bolest je svakako učestalija kod žena koje su je koristile.

- Ova bi studija trebala biti poticaj za daljnje istraživanje nuspojava pilule, ali dolazi i kao upozorenje oftamolozima koji bi pacijentice svakako trebali pitati o obliku kontracepcije koji koriste - rekao je voditelj studije, dr. Lin Shan.

Prijašnje su studije ukazale na to da ženski spolni hormon estrogen može igrati značajnu ulogu u nastanku glaukoma.

Sve je u pogledu: Pregled oka na vrijeme otkriva razne bolesti

Komentiraj, znaš da želiš!