Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Uživajte dok možete! Piva će biti sve manje - i bit će skuplje

Uživajte dok možete! Piva će biti sve manje - i bit će skuplje

Učestali toplinski udari i suše uzrokovani klimatskim promjenama smanjit će urod ječma, a time i proizvodnju piva, objavili su znanstvenici. Sve to se može odraziti na cijenu piva

VIDEO

Stručnjaci kažu kako je ječam, jedan od glavnih sastojaka piva, izuzetno osjetljiv na vrućinu i sušu pa bi zbog klimatskih promjena njegov urod mogao postati sve siromašniji. To će pak rezultirati nestašicom mnogima omiljenog pića što će dovesti do dramatičnih poskupljenja - neki predviđaju da će se cijena piva udvostručiti. 

- Cilj ove studije objavljene u časopisu Nature Plants nije motivirati ljude da danas počnu više piti, već ukazati na to da bi se klimatske promjene mogle odraziti na kvalitetu života, na život i navike kakve poznajemo. Zato je važno sa se svi zajedno borimo protiv klimatskih promjena - pojasnio je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu, u Velikoj Britaniji.

Dodaje kako samo ječam najbolje kvalitete, a takvog je manje od 20 posto od cjelokupne globalne proizvodnje, završi u pivu, dok se ostatkom hrani stoka, prenosi The Sun

Evo što vi možete napraviti za spas našeg planeta od propasti
Evo što vi možete napraviti za spas našeg planeta od propasti

Nastave li se klimatske promjene i globalno zatopljenje ovim tempom, regije koje uzgajaju ječam zahvatit će ekstremne vrućine i suše, i to najmanje jednom na godinu, a to je dovoljno da urod propadne ili prinos ječma bude osjetno manji. Stručnjaci predviđaju pad proizvodnje za otprilike 16 posto.

Ukoliko dođe do nekih pozitivnih promjena na Zemlji i nekim čudom se razina emisija stakleničkih plinova smanji, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene bi u tom slučaju porasle za otprilike 15 posto. 

Posebno bi bile pogođene europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australija. 

Inače, najveći izvoznici ječma na svijetu su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina, a najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran, Nizozemska, Belgija i Japan. 

Dio ječma u pivu zamjenjuju starim kruhom

Britanska craft kompanija Toast Ale kruhom zamjenjuje trećinu sladnog ječma u proizvodnji svojih piva. Koriste kruh i pecivo koji ostaju kao višak u raznim trgovinama i pekarama, a završili bi u smeću. Surađuju s lokalnim trgovcima.

Kruh i peciva koje koriste su neutralnog okusa, a nakon trganja se ubacuju u vruću vodu zajedno s ječmom - napravi se svojevrsna kaša koju je puno teže miješati nego kada se radi samo s ječmom.

- Pekare i trgovine sa sendvičima bace 44 posto kruha i peciva. Mi to uzimamo i njime zamjenjujemo trećinu ječma. Kruh daje neke šećere koji se pretvaraju u alkohol tijekom proizvodnje piva, a time se smanjuje količina svježeg ječma. U isto vrijeme kruh se iskoristi, a ne baca - kaže Louis Ziane iz  pivovare.

Napominje kako proizvodnja piva pomoću kruha nije nikakva novost, to se radilo i prije nekoliko tisuća godina, a oni su s proizvodnjom Toast Alea krenuli 2016. godine. Danas ga prodaju u mnogim trgovinama, restoranima i pubovima diljem Velike Britanije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara