Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uživaju li psi doista u tome što nam pomažu? I kako ih 'čitati'

None Foto: Dreamstime

Kada su vremena teška, a zdravlje nije najbolje, za popravak raspoloženja često nema ništa bolje od vlažne njuškice veselog štenca. Po 10 znakova otkrijte što pas misli

Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku. Ako je netko oko toga brinuo, može biti miran. Nova znanstvena studija pokazala je da psi to obožavaju. 

Ranija su istraživanja pokazala da je za mentalno zdravlje i opću dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje. Organizacija za zaštitu životinja American Humane provela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadaća. 

- Ova studija je jedinstvena po tome što je provedena na više mjesta. Bilo smo u pet bolnica diljem SAD-a, posjetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa - kazala je glavna autorica studije Linda Lombardi za National Geographic.

DAR S NEBA 'Napuštena kujica me spasila kada mi je suprug naglo umro'

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa i u ljudi i u životinja. Uzorci dobiveni tijekom aktivnosti s djecom oboljelom od raka uspoređivali su se uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće. 

Istodobno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja. Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno sretni dok prave društvo pacijentima. Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

Foto: Dreamstime

Po ovih 10 znakova otkrijte što vaš pas misli

 1. Širom otvorene oči Ovakav izraz lica, s širom otvorenim očima kao kod šteneta i lagano nagnutom glavom, psi koriste kada nešto žele od vas - na primjer, da im dobacite lopticu ili slastan zalogaj.
 2. Slijedi vas posvuda Pa čak i kada odete na zahod, a to, po riječima veterinara, rade jer instinktivno osjećaju da trebaju slijediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi obitelj.
 3. Donosi male darove Na primjer, najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podijeliti osjećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu izignorirate, mislit će kako vam se dar ne sviđa, pa će vam donijeti drugu, treću...
 4. Traži maženje nakon obroka Psi se nakon obroka osjećaju jako zadovoljno i ugodno, a jedan od načina da to pokažu je i želja da ih mazite. Gurat će glavu u krilo, gurati vas njuškom... 
 5. Liže vas po licu i tijelu To pokazuje da je pas pokoran vlasniku i na taj način smanjuje osjećaj stresa i izražavaju ljubav.
 6. Skače kada dođete kući Na taj način pas poručuju svojem vlasniku nešto tipa: "Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio. Obožavam kada smo svi zajedno".
 7. Tješi vas kada ste tužni Psi jako dobro čitaju govor tijela. Kada im je vlasnik tužan, pokušat će ga pažljivo utješiti stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanjem na njegovim nogama...
 8. Ušulja se u vaš krevet Za psa nema veće sreće nego kada može spavati zajedno sa svojim vlasnikom u krevetu jer mu je to urođeno - spavanje kao u čoporu. Osim toga, i psi vole ležati na mekanim i ugodnim stvarima.
 9. Podiže šapu i gleda vas To otkriva da je jako raspoložen za igru, a može značiti i da je gladan. Psi to ponekad rade i kada vide nešto zanimljivo u okruženju.
 10. Naslanja se na vas Nametljivo naslanjanje na vlasnika pokazuje da priželjkuje malo ljubavi, nježnosti i zagrljaja, prenosi Animal Channel.
Komentari (19)
 • peseki su iskrena biča koja svojim ponašanjem pokazuju svoju ljubav .. pravi su prijatelji :)

  14. 5. 2018,   17:09
 • Znam ja i bez vaseg clanka sto moje najdraze njuske misle.. Jer su sastavni dio moje obitelji i kao takvi funkcioniramo super..

  14. 5. 2018,   14:13
 • Psi su predivna stvorenja. Obožavam ih.

  14. 5. 2018,   14:33