Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Vaginalne infekcije: Oprez, upale izazivaju i uske gaćice

Vaginalne infekcije: Oprez, upale izazivaju i uske gaćice
1

Ljeti se gljivice lakše razmnožavaju, no izazvati ih može i neadekvatna higijena, odnosno pranje pjenama koje smanjuju kiselost rodnice, te nošenje uske odjeće

VIDEO

Iako su na meti gljivičnih infekcija najčešće žene koje boluju od šećerne bolesti i trudnice, barem jedanput u životu imale su ih tri četvrtine žena. Uglavnom se javljaju nakon liječenja antibioticima te ljeti, zbog čestog nošenja mokroga kupaćega kostima. 

- Gljivice vole vlažno i toplo okruženje, te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju. Stoga upravo nakon povratka s godišnjeg odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama - pojačanim iscjetkom, crvenilom, svrbežom, bolovima kod spolnog odnosa te učestalim mokrenjem. Ti su simptomi uglavnom povezani s upalama rodnice i/ili mokraćnih putova, koju treba što prije početi liječiti - kaže dr. med., spec. ginekolog Zdenko Paral. 

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Naime, normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mliječnu kiselinu te je vaginalna sredina zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. No ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu izazvati upalu. 

Čestim pranjem neadekvatnim pjenama koje smanjuju kiselost rodnice stvarate plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange te usku odjeću od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućavaju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića te se, nakon kupanja u moru ili bazenu, sunčate u mokrom kupaćem kostimu ostavljajući da se suši na tijelu. 

Među najčešćim uzročnicima upale su gljivice Candida albicans, a mnogo rjeđe C. Glabrata i C.  tropicalis.

- Kandidijaza se liječi tabletama te vaginaletama, kremama i vaginalnim gelovima, od kojih neke možete dobiti i u ljekarni, bez recepta. No s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, nije preporučljivo da sami postavljate dijagnozu te da bez ginekološkog pregleda uzimate terapiju, posebno ako se problemi pojave nakon usputnog spolnog odnosa bez zaštite - upozorava dr. Paral.

Da biste spriječili upale uzrokovane gljivicama, koje vam mogu pokvariti ljetovanje, savjetuje da ne nosite usku, pripijenu odjeću te da sintetičko rublje zamijenite prozračnim, od prirodnog materijala.

- Za intimnu njegu upotrebljavajte pjene s niskim pH, od 4,5 do 5, te izbjegavajte parfimirane maramice, sprejeve i dezodoranse jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije. Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem, a nakon plivanja odjenite suhi kupaći kostim. Budite umjereni sa slatkišima te ojačajte imunitet zdravim načinom života, zdravom prehranom i smanjenjem stresa - savjetuje dr. Paral.

Ulje čajevca i kadulje pomažu

Gljivice uzrokuju tegobe i onda kada se u organizmu mijenja količina hormona, a to se događa prije i poslije mjesečnice, u trudnoći te kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde kao i kod primjene kortikosteroida. U liječenju gljivičnih infekcija mogu se koristiti i probiotici te biljni pripravci, primjerice ulje čajevca, kadulja, neven i sl. 

Higijena je pola prevencije 

Za intimnu njegu ne upotrebljavajte jake sapune jer oni će uništiti “dobre” bakterije koje održavaju gljivice u ravnoteži, savjetuju ginekolozi. 

Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušite, a intimno područje uvijek brišite od naprijed prema straga, osobito nakon obavljanja nužde. Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjajte barem svaka tri-četiri sata. Ako se razvije gljivična infekcija, rublje obavezno iskuhajte i glačajte jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice, napominju liječnici.

I stres je okidač za infekcije

Candida je normalan stanovnik rodnice koji u promijenjenim uvjetima izaziva upalu rodnice, stidnice, anusa, ali i crijeva te usne šupljine. Za nastanak upale nije neophodan spolni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet, stres, kemoterapija i sida. Gljivice dobivaju prostor za rast i kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišena razine šećera u krvi kod dijabetesa, a gljivične upale su češće i kod uzimanja oralnih kontraceptiva jer se mijenja metabolizam šećera u tijelu, kaže dr. Paral.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith