Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Vaginalni iscjedak nije uvijek simptom upale, razloga je više

Vaginalni iscjedak nije uvijek simptom upale, razloga je više
1

Za virusne infekcije nema specifična antivirusnog lijeka. Tu prevencija ima primarnu ulogu, a obuhvaća odgovorno spolno ponašanje, upotrebu prezervativa i cijepljenje protiv HPV-a

VIDEO

Iako su upale rodnice najčešći razlog posjeta ginekologu, i grlić maternice podliježe infekcijama. Simptomi zbog kojih se žene javljaju ginekologu su pojačan iscjedak, osjećaj svrbeža ili žarenja, neugodan miris, crvenilo na području ulaza u rodnicu, nelagoda pri odnosu ili pri mokrenju, dok vaginalni iscjedak uvijek prisutan u rodnici i ne mora upućivati na upalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Ako je vaginalni iscjedak obilan, u grudicama, žut, pjenušast i neugodna mirisa riječ je o upali. Najčešći uzročnici upale rodnice su bakterijske vaginoze uzorkovane bakterijom Gardnerellom vaginalis, koje čine 50 posto svih upala rodnice, gljivične upale koje čine 25 do 35 posto svih upala rodnice te parazit Trihomoas vaginalis, s učestalošću oko 25 posto.

Uzročnik upale rodnice je i Clamidia trahomatis, kao i genitalne mikoplazme, iako njihova uloga u upalama nije još posve razjašnjena. Virusne upale rodnice su zajedničke za rodnicu, stidnicu i vrat maternice pa treba istaknuti važnost otkrivanja HPV infekcije. HPV je povezan s atipijama epitela rodnice - VAIN. One se uglavnom ne pojavljuju izolirano nego su udružene s atipijama epitela vrata maternice - CIN ili stidnice - VIN.

Pogrešno brisanje stražnjice može izazvati razne infekcije
Pogrešno brisanje stražnjice može izazvati razne infekcije

Za razliku od infekcija bakterijama koje lako prepoznajemo prema prethodno navedenim simptomima, virusna infekcija nema neku specifičniu simptomatologiju te se uglavnom otkriva u sklopu papa-testa. Što se tiče virusnih infekcija, za njih nema specifična antivirusnog lijeka. Tu prevencija ima primarnu ulogu, a obuhvaća odgovorno spolno ponašanje, upotrebu prezervativa, cijepljenje protiv HPV-a. Ako ipak dođe do infekcije, treba raditi na podizanju imuniteta različitim lijekovima i dati prigodu organizmu da se izbori s virusom.

Razvoju upale rodnice pogoduju stanja kao što su trudnoća, šećerna bolest, uzimanje antibiotika, kortikosteroida, i imunodeficijentna stanja, koja dovode do poremećaja pH, odnosno kiselosti rodnice. Najveći problem s kojim se susrećemo je infekcija HPV-om (humani papiloma virus) i danas sa sigurnošću znamo da je HPV uzrok raka vrata maternice. Od 100 tipova HPV-a, oko petnaestak tipova može izazvati rak vrata maternice.

Sindrom mrtve vagine: Stvaran je ali ženski orgazam je u glavi
Sindrom mrtve vagine: Stvaran je ali ženski orgazam je u glavi

Oko 50 do 80 posto spolno aktivnih žena biva zaraženo HPV infekcijom tijekom života, a do 50 posto tih infekcija je onkogeni tip HPV-a. Iako se većina tih infekcija povuče tijekom dviju godina, u oko 10 posto žena će se razviti prekancerozne promjene. Kod 20 posto tih žena, ako se infekcije ne dijagnosticiraju i ne liječe, razvit će se karcinom.

Stoga treba istaknuti važnost prevencije koja podrazumijeva odgovorno spolno ponašanje, uporabu prezervativa, cijepljenje protiv HPV infekcije, redovit odlazak ginekologu, te papa-test. Ovisno o rezultatima tog testa, ginekolog će savjetovati daljni postupak.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59

MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA: Zamijerila se svima ovom šokantnom izjavom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku