Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Varaju nas: Pamučne čarape moraju imati bar 80% pamuka

Jasne i nedvosmislene moraju biti informacije o proizvodu. Ne smije ga se nazivati prema jednom sastojku, ako nije dominantan. Zavaravajuću poslovnu praksu često koriste i proizvođači hrane

Pokušavaju nam uvaliti ‘pamučne’ čarape čiji je sastav 60 posto pamuka, 38 posto poliestera i dva posto elastina. Je li to u redu, pitala je čitateljica.

Nije u redu, jasan je i izravan odgovor Ministarstva gospodarstva.

Dreamstime ISTRAŽILI SMO Lagana prehrana: Bolji izbor je Light nego originalna verzija...

- Prema načinu na koji je sirovinski sastav istaknut, smatramo da proizvod nije označen prema Uredbi EU o nazivima tekstilnih vlakana te povezanom označivanju i obilježavanju sirovinskog sastava tekstilnih proizvoda - kažu u Ministarstvu gospodarstva. Dodaju kako informacije o proizvodu moraju biti jasne i nedvosmislene pa je zato apsolutno krivo nazivati ga samo prema određenom vlaknu ili isticati samo njegov sadržaj.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Takva informacija je nedopuštena jer dovodi kupca u zabludu - objašnjavaju.

Pri tome nije važan sadržaj “2% elastina”, koji se vjerojatno nalazi u rubovima čarapa i drži ih da ne skliznu niz nogu. On se i ne uzima u obzir pri određivanju sirovinskog sastava, što je također pojašnjeno u spomenutoj Uredbi. Trgovac je, prema tvrdnji iz ministarstva, pogriješio i zbog korištenja naziva “elastin”.

Young woman reading label milk NE BACAJTE HRANU Hrana se može jesti i nakon isteka redovnog roka trajanja

- Tog naziva nema među tekstilnim vlaknima navedenima u Uredbi. Vjerojatno se mislilo na elastan. Svi tekstilni proizvodi, pa tako i čarape iz kataloga trgovačkog lanca, smiju se obilježavati po određenom vlaknu uz uvjet da sadrže najmanje 80 posto masenog udjela tekstilnih vlakana. Isticanje marketinških poruka na proizvodu nije zabranjeno, ali one ne smiju biti u suprotnosti sa stvarnim sirovinskim sastavom proizvoda, kao u ovom slučaju - upozoravaju iz ministarstva. Zavaravanje kupaca zabranjeno je Zakonom o zaštiti potrošača.

PROUČILI SMO NJIH 8 Analiza majoneza: Zvijezdina ima najviše jaja, ali 'lošije' ulje

- Poslovna praksa smatra se zavaravajućom ako sadrži netočnu informaciju ili na drugi način zavarava, ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača te ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio - piše u članku 33. Zakona o zaštiti potrošača.

Prave pamučne čarape skuplje su nego one u kojima je velik udio poliestera, ali to nije jedini problem u ovom slučaju.

Ima ljudi koji ne ne podnose neke materijale. Prema Uredbi, pamuk je vlakno dobiveno od sjemenih čahura biljke pamuka, a poliester sastavljen od makromolekula koje sadrže najmanje 85 posto masenog udjela estera diola i tereftalne kiseline. Dioli su alkoholi, a tereftalna kiselina koristi se i u proizvodnji sintetskih smola te filmova. U čarapama s puno poliestera noge se više znoje. To izaziva neugodan miris, a može i iziritirati kožu. Nad fotografijom ovih čarapa istaknuto je da su pamučne velikim slovima, a više nego upola manjima naveden je pravi sastav.

LEDENI NAPICI OD KAVE U čaši ledene ‘kave’ ima više od pola dnevne doze šećera
 • 1,5 posto je dopušteno odstupanje za poliester. Ta odredba europske uredbe dovoljno govori koliko je opasan. Za pamuk je odstupanje 10,5 posto.
 • 10.000 kuna najmanja je, a 100.000 najveća kazna tvrtki za zavaravajuću poslovnu praksu.

Proizvodi kod kojih ne treba navoditi sastav

Manžete, tekstilni remeni za satove, dugmad i kopče, pogrebni predmeti i odjeća za životinje ne trebaju imati naveden sastav.

Smiju proizvoditi, ne i reklamirati

Nije zabranjeno proizvoditi i prodavati čarape sa 60 posto pamuka, ali ne smije ih se reklamirati kao pamučne.

ŠTO ŽIVCIRA HOROSKOPSKE ZNAKOVE: Blizanci ne podnose kad nisu u centru pažnje, a Vage ne mogu ni čuti kritiku

Komentari (14)
 • Dođeš na portal kojem u naslovu piše "Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta", a vijesti manje od 2%.

  24. 10. 2018,   15:02
 • Mene samo zanima kako moze na deklaraciji pisati da su carape 90 posto pamuk ,a na dodir skripe pod prstima.Tko to kontrolira?Mi zene koje malo duze kupujemo i peremo ves dobro razumijemo sto je pamuk ,a sto plastika

  24. 10. 2018,   16:50
 • Čarape po marketima, bez obzira što piše, su toliko loše da ih ne stigneš niti zamazati, a već imaju rupu na peti. Jasno da za tu crkavicu od cijene ne mogu biti bolje, ali svakih par dana kupovati čarape mi se neda. Ako netko zna gdje ima prosječno dobrih čarapa neka napiše.

  24. 10. 2018,   14:53