Obavijesti

Lifestyle

Komentari 208

Vaš pas točno zna je li netko dobar ili loš čovjek, vjerujte mu

Vaš pas točno zna  je li netko dobar ili loš čovjek, vjerujte mu

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje. Na osnovu toga odlučuju kako će reagirati na njih i trebaju li upozoriti vlasnike na nešto loše

VIDEO

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca, vjerojatno ste već dugo svjesni da je vaš krzneni prijatelj prilično pronicljiv tip, a sad su i istraživanja pokazala koliko su psi stvarno lukavi i kako dobro procjenjuju ljude.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Istraživanje objavljeno u časopisima Neuroscience i Biobehavioural Reviews je pokazalo da su psi sposobni prepoznati je li netko dobra osoba, izvještava Metro. Točnije, oni mogu procijeniti ponaša li se netko bezobrazno prema drugoj osobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izgleda da psi imaju ugrađeni detektor za bezobrazne i zločeste ljude.

Mali dragi pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome. 

Kako bi provjerili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć dva istražitelja koji su bili s njima. U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagirajući, dok je drugi direktno odbio pomoći.

U oba slučaja je kraj scenarija bio da istraživači ponude psu poslasticu.

I tu stvari postaju interesantne:

  1. U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugu istraživača.
  2. U drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom postotku ignorirali istraživača i zanemarili danu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temlju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posljedica njihovog ponašanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...