Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Vaše dijete stalno nešto želi? Možda ste sami za to krivi...

Vaše dijete stalno nešto želi? Možda ste sami za to krivi...
1

Ako roditelji kupuju najnovije sprave, mobitele i skupu odjeću, ili odlaze na skijanje i jedrenje jer u tome uživaju, ako, dakle, ugađaju sebi, i dijete će očekivati da se jednako odnose i prema njegovim željama

VIDEO

Ne želim tu torbu, nego onu s Hello Kitty; Maja ima starkice, i ja želim iste; Želim lakši mobitel, kakav ima Tin..., samo su neke od rečenice kakve je prije ili kasnije čula, ili će tek čuti, većina roditelja. Dok će se najmlađi veseliti svakoj novoj igrački, prije ili poslije počet će pokazivati da nisu baš uvijek zadovoljni našim izborom i pokušati nam nametnuti svoje želje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Lutkica će u nekom trenutku prestati biti lutka ako nije barbika, a novi autić više neće biti izvor radosti ako nije umanjeni model Porschea ili Lamborghinija. U početku će većina roditelja biti sretna ako može ispuniti djetetu želju, pogotovu ako su i sami imali želje u njihovoj dobi koje su možda ostale neutažene. No treba imati na umu da su u tom trenutku na skliskom terenu i da lagano popuštanje na početku može dovesti do većih pritisaka poslije, kad postane riječ o skupljim predmetima i markama. No i tada su roditeljska mjerila najvažniji orijentir djetetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najčešće je najveće pitanje financija i toga kakve su mogućnosti pojedine obitelji te koliko ona može slijediti takve želje. Ali tu je i pitanje koliko je popuštanje djetetu u skladu s vrijednostima koje žele prenijeti mališanu. Ako roditelji kupuju najnovije sprave, mobitele i skupu odjeću, ako dakle ugađaju sebi, i dijete će očekivati da se jednako odnose i prema njegovim željama - pojašnjava nam psihologinja Tatjana Gjurković, psihoterapeut, i certificirani terapeut igrom.

9 odgojnih metoda uz koje će dijete izrasti u uspješnu osobu
9 odgojnih metoda uz koje će dijete izrasti u uspješnu osobu

Napominje da prije prigovaranja djetetu zbog toga što ima 'skupe' želje roditelji moraju najprije promotriti sebe, i to kako žive te kakvu poruku šalju djeci. No odluka hoće li popustiti pred djetetovim navaljivanjem ili ne, priznaje psihologinja, može biti kompleksna i može odrediti djetetovo ponašanje u budućnosti.

- Ako već postoje financijske mogućnosti da se udovolji djetetovoj želji, ali roditelji nisu sigurni da bi to bilo ispravno, tu situaciju mogu iskoristiti za razgovor s djetetom i objasniti mu zašto si tata, na primjer, može kupiti nešto jer mu to treba za posao, a zašto ono ne može dobiti baš sve što poželi, jer ni roditelji ne mogu imati baš sve što požele. Može dobiti nešto što se dogovori, ali ne sve. Treba mu objasniti i to da prijatelje mora birati prema drukčijim mjerilima, a ne prema tome kakvu odjeću nose i kakve sprave ili mobitele imaju - napominje Gjurković i dodaje je će takav stav donijeti plodove ako roditelji koji su postavili granice dosljedno ustraju na njima.

Ako dijete žmirka i žali se na glavobolje, pođite oftalmologu
Ako dijete žmirka i žali se na glavobolje, pođite oftalmologu

Naša sugovornica napominje da u mlađoj dobi može biti neugodnih situacija ako dijete nema nešto što drugi imaju, ali da se to mijenja s odrastanjem. Kasnije naime prijatelje biramo više prema svojim vrijednosnim stavovima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'