Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Važnost folne kiseline i omege-3 u pripremi za začeće i trudnoću

None Foto: shutterstock

Žene koje planiraju trudnoću ili su već trudne moraju posebnu pažnju posvetiti unosu supervrijednog vitamina iz B skupine - folata, koji je važan za zdrav razvoj bebe u trbuhu, ali i razvoj mozga dojenčadi

Vitamin B9 poznatiji je kao folna kiselina ili folat. Folna kiselina nužna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj stanica pa je osobito važna u pripremi za trudnoću i u blaženih devet mjeseci. Žene bi trebale uzimati folnu kiselinu u količini od 400 µ/dnevno bar tri mjeseca prije nego zatrudne.

Folna kiselina važna i prije nego zatrudnite

Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane prije nego saznaju da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos od najveće važnosti. Ako planirate trudnoću, jedite namirnice bogate folnom kiselinom poput blitve, špinata, brokula, raštike, kupusa, prokulica, šparoga i mahunarki. Ne jedete li dovoljno zelene mase, dodajte folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani.

Folna kiselina može spriječiti da se dijete rodi sa malformacijama neuralne cijevi. Važna je u prvom tromjesečju, razdoblju kada se razvija živčani sustav djeteta kako bi se spriječio nastanak oštećenja poput spina bifide. Koristan učinak se postiže dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 µg folne kiseline tijekom najmanje mjesec dana prije i 3 mjeseca nakon začeća.

Omega-3 za razvoj mozga dojenčadi

Važne su za rast i funkcionalni razvoj mozga dojenčadi, pa dok dojite, treba obratiti posebnu pažnju na njihov adekvatan unos. Trudnicama se preporučuje dnevni unos oko 350 mg omega-3 masnih kiselina. Plava riba, lanene sjemenke, orašasti plodovi bogati su ovim esencijalnim masnim kiselinama.

"Dokazano je da nakon što dojilja konzumira skušu, tunu, haringu ili salpu, razina DHA u majčinu mlijeku značajno poraste nakon 6 sati, a dosegne maksimalnu razinu nakon 24 sata", kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender. Omega-3 je dragocjena masnoća koje ima izuzetno povoljno djelovanje na zdravlje, kako trudnice tako i djeteta.

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas