Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Već s 18 mjeseci javljaju se strahovi od mraka i odvajanja

Već s 18 mjeseci javljaju se strahovi od mraka i odvajanja
1

Na strahove, poput onoga koji se javlja kad im curi krv iz ogrebotine, ne smijete paničariti jer ćete ih tako samo produbiti. Ako se strah ponavlja, treba se zapitati što se dogodilo i je li tome prethodila stresna situacija

VIDEO

Malo prije druge godine, negdje oko 18. mjeseca, javlja se strah od odvajanja od majke, uobičajen za tu fazu razvoja, kaže dr. Vesna Vidović, dječja psihijatrica. 

- To se može javiti i ranije, kada dijete postane svjesno majke, koja je uvijek prisutna, i kad shvati da je ona odvojeno biće koje može otići - napominje.

To je normalan proces razvoja i traje sve dok dijete ne postane potpuno svjesno da je majka pouzdana i da ga neće napustiti. 

- Kao zamjena, dijete treba paziti netko tko mu je poznat i pouzdan - savjetuje psihijatrica. 

U tom periodu javlja se i strah od mraka koji je također povezan sa strahom od odvajanja i sa strahom od nepoznatog. Roditelji tad često rade grešku i dopuštaju djeci da s njima spavaju. 

- Neka djeca ne vole spavati u mraku, pa im se mora ostaviti upaljeno svjetlo. Neki uopće ne mogu spavati sami, pa se često uvlače roditeljima u krevet - kaže psihijatrica te dodaje da, kad su roditelji i sami osjetljivi te ne žele frustrirati dijete, dopuste da spava s njima.

Dijete preko dana živi intenzivno i svašta mu se događa, pa se neke za njega stresne situacije zrcale u snovima, pa nije rijetkost da se javljaju loši snovi. 

POGLEDAJTE VIDEO (Čega se djeca boje prema godinama):

Pokretanje videa...

00:44

- Kad ga probudi loš san, treba ga umiriti na način primjeren za njegovu dob, i to u njegovu krevetu. Kad kažete djetetu: ‘Dođi, tu će ti biti bolje’, tako mu poručujete da je u njegovu krevetu opasno - kaže dr. Vidović.  

Između treće i pete godine, a najčešće oko četvrte godine, javlja se također normalan razvojni strah od ozljeda. 

- Djeca u toj dobi nisu svjesna sadržaja svog tijela i imaju dojam, ako im poteče krv, da se neće zaustaviti - tvrdi i napominje kako s vremenom dobiju realniju sliku, pa strah nestaje. Znak za uzbunu je kad se strahovi manifestiraju kvantitativno, a ne kvalitativno.

Postoje uobičajeni i iracionalni strahovi za svaku razvojnu dob, no ako je strah takav da onemogućuje normalno funkcioniranje, onda se treba zabrinuti.

 

Roditelji provedu čak 82 dana godišnje uspavljujući djecu...
Roditelji provedu čak 82 dana godišnje uspavljujući djecu...

- Ako se strah ponavlja, treba se zapitati što se dogodilo i je li tome prethodila neka akutna stresna situacija - savjetuje psihijatrica. 

Roditelji strahove često prenose na djecu. 

- Kad vidite da se dijete boji pasa, budite sigurni da se i majka boji - kaže.

Kod djece koja po polasku u školu nisu prevladala prvi strah od odvajanja javlja se strah od polaska u školu. Rijedak je, ali zahtijeva intervenciju.

Pokretanje videa...

00:31

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru