Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Već s malim izmjenama mogu se uštedjeti hektolitri vode

None Foto: Fotolia

Malom promjenom prehrane uštedi se 650.000 l vode na godinu, a kraćim tuširanjem vode za 2100 stadiona, zalijeva li se vrt u krivo doba 14 posto vode ispari

Ako biste pri pranju zubiju zatvorili slavinu, uštedjeli biste u godinu dana čak 11.000 litara vode. No to nije jedini način da uštedite vodu (i samo na pranju zubiju uštedite 143 kn) te pokušate spasiti planet. Račun za vodu smanjit ćete i zalijevate li travnjak ujutro ili predvečer, u prosjeku biste u tjednu mogli utrošiti 330 litara vode manje nego ako to radite usred dana. Tijekom najtoplijeg dijela dana 14 posto vode zbog isparavanja neće ni doprijeti do korijena biljaka.

Osim toga, kapljice vode djelovat će poput staklene leće pa će sunce spržiti listove - domaćin gubi prekrasne ruže ili slasnu rajčicu, a Zemlja čistača zraka. Promjenom prehrane također možete “ušparati” vodu, i to 650.000 litara na godinu.

Dovoljno je jedanput na tjedan mesni obrok zamijeniti vegetarijanskim. Osim vode koje popiju, životinje troše “plavo zlato” i preko hrane - više se vode potroši na bilje koje služi kao hrana životinjama nego za ljudsku prehranu. 

Za pet dana papir napuni Plitvice  

1. Za proizvodnju samo jedne plastične boce od litre potrebno je sedam litara vode. Netko tko svaki dan kupuje piće u gaziranoj boci u godinu dana  planetu “ukrade“ 2500 litre vode.

2. Ako bi prosječna obitelj u tjednu potrošila četiri role papirnatog ručnika napravljene od recikliranog papira umjesto običnog, u Europi bi se za pet dana uštedjelo više vode nego što stane u sva Plitvička jezera. 

3. Tuširanjem od pet minuta na dan niskoprotočnim tušem u godinu dana uštedi se oko 17.000 litara vode. Ako bi to radili svi stanovnici Europe, sačuvalo bi se dovoljno vode da se napuni 2100 nogometnih stadiona. 

Kap po kap - ‘u vjetar’ ode 60 litara na dan 

• boca od 0,5 l u vodokotliću smanjit će potrošnju vode za 20-ak litara na dan 

• zbog slaboga kapanja iz slavine “u vjetar” odlazi oko 60 litara na dan 

• ispiranjem britivica u malo napunjenom umivaoniku umjesto pod slavinom uštedi se oko 8000 litara na godinu

Dodatni savjeti za štednju vode vas čekaju na pametnakuna.hr

Komentiraj, znaš da želiš!