Obavijesti

Lifestyle

Komentari 132

'Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno'

'Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno'

Dnevno jedem 2 kg životinjskog mesa jer ima sve potrebne minerale i vitamine, čak i C vitamin, a kalcij dobijem iz koštane srži, ispričala je bivša veganka koja kaže da joj je najdraži pohani mozak

VIDEO

Alma-Jade Chanter (25) je od svoje 13. godine života veganka, od kad je pogledala šokantne videe koji prikazuju mučenje životinja. Inače studentica iz Bristola koja živi u Nizozemskoj je u svojoj veganskoj prehrani otišla i korak dalje, pa je dugo vremena jela isključivo sirovo voće i povrće.

POGLEDAJTE VIDEO:

A kako iz toga nije dobivala dovoljno vitamina i minerala, zdravlje joj je počelo narušavati; počela joj je otpadati kosa i izgubila je ukupno deset kilograma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma-Jade (@ajchanter) on

Kad je izgubila i mjesečnicu i kad joj je dijagnosticirana rijetka autoimuna 'Gravesova bolest', liječnik je inzistirao da promijeni prehranu. U kakvom je stanju Alma bila vjerno dobro dočarava i jedan njen odlazak zubaru, koji je nakon pregleda bio uvjeren da djevojka pije samo gazirana pića, jer su joj tada već zubi počeli pucati 'po pola' zbog nedostatka gleđi ili emajla (najčvršći sloj zuba). Zbog brojnih je zdravstvenih problema tako u 19. godini odlučila vratiti meso u redovitu prehranu, a prošle je godine u tome otišla i korak dalje, pa sada jede samo meso - i to do dva kilograma dnevno.

Objasnila je kako vjeruje da je 'pristojno pojesti cijelu životinju', pa se najviše hrani onim dijelovima životinje koje većina baš ne konzumira; mozgom, srcima, jetricama i životinjskim kostima, odnosno koštanom srži iz njih. 

Alma, koja je trenutno na magisteriju na nizozemskom Sveučilištu Wageningen University, kaže da ju je 'cijela priča o dobrobiti veganske prehrane potpuno zaludjela', a zbog takve je ishrane postajala sve bolesnija dok nije shvatila da će je na kraju ubiti. Zato je odlučila dati mesu priliku.

- Trebalo je svega par tjedana od kad sam postala mesožder da se počnem osjećati fantastično; a po prvi put nakon dugo vremena nisam više osjećala bol u cijelom tijelu - kaže. Njena se prehrana danas tako najviše sastoji od jela poput poširanog janjećeg mozga i pilećih srca s jajima, a priznaje i da je svjesna da je otišla u drugu krajnost od vremena kad je bila zakleti vegan. Ipak, tvrdi i da se po prvi put u životu osjeća dobro u svom tijelu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma-Jade (@ajchanter) on

Kad je veganskom prehranom izgubila deset kilograma, roditelji su je na silu 'odvukli' liječniku, koji joj je rekao da njenoj prehrani kronično nedostaje vitamina i minerala, i da će si izazvati dugoročne zdravstvene posljedice.

No, umjesto da posluša medicinski savjet, počela je postiti i živjeti na sokovima od naranče, misleći da će se tako izliječiti i vratiti na veganstvo. 

- Bila sam tvrdoglava i slijepo slijedila dogmu veganstva u čije sam dobrobiti vjerovala u potpunosti - kaže Alma, koja je godinu dana kasnije izgubila i mjesečnicu, a na noktima su joj se urezivale bijele crte koje su ukazivale na kronični nedostatak kalcija. Osim toga su joj skoro svi zubi poispadali, od velikih količina šećera iz voća, i manjka kalcija. A kao da to sve nije dovoljno, dijagnosticirana joj je i autoimuna bolest koja pogađa štitnjaču, 'Gravesova bolest'.

Imala 124 kg: U prošlosti sam jela krive stvari u krivo vrijeme
Imala 124 kg: U prošlosti sam jela krive stvari u krivo vrijeme

U tom je periodu Alma fizički već bila na izmaku snage, ali nije joj bilo lako početi jesti meso nakon što se želudac u šest godina navikao samo na sirove plodove. Kad je polako počela uvoditi ribu, meso i kuhano povrće, trebalo je nekoliko mjeseci da prestane povraćati i imati proljev, dok se tijelo ponovno navikavalo probaviti životinjsko meso. A polako joj se počelo popravljati i opće stanje, metabolizam se ubrzao, a i štitnjača joj je počela normalnije raditi. No, još je osjećala bol u zglobovima i kosa joj je otpadala.

Tada joj je prijatelj, isto bivši vegan, preporučio da posluša predavanje dr. Shawna Bakera naziva 'Mesožderska dijeta'. Odučila je da će dati šansu isključivo mesnoj prehrani mjesec dana, ali kako se osjećala sve bolje, nastavila je s mesom, a godinu dana je dvaput dnevno jela samo obroke sa životinjskim mišićima -odreske, iznutrice s jetricama, ali i životinjsku mast i koštanu srž

- Životinjsko meso ime sve potrebne minerale i vitamine, čak i C vitamin, a kalcij dobijem iz koštane srži - kaže Alma. A najdraži joj je, priznaje, pohani mozak.

Fanovi prozvali Ramseya jer na meniju ima 'vegansku pečenku'
Fanovi prozvali Ramseya jer na meniju ima 'vegansku pečenku'

- Mozak ima blag i paperjast okus i obožavam ga! Nekima je moja prehrana gadljiva, ali mislim da moramo iskazati poštovanje životinji tako da ćemo ju jesti cijelu - objasnila je za Daily Mail Alma, koja je iz temelja 'preokrenula' i svoja moralna uvjerenja. Sada je, kaže, svjesna da nam je meso potrebno, ali se ne slaže s načinom na koji se stoka uzgaja pa svoje meso kupuje isključivo od lokalnih farmera koji nisu okrutni prema životinjama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma-Jade (@ajchanter) on

- Kad se godinama budite s bolovima u cijelom tijelu počnete gubiti vjeru da je život lijep, a moj je život promijenila 'mesožderska prehrana'. A vjerojatno ga je i spasila. 

STALNO PAMETUJU I DRUGIMA IDU NA ŽIVCE: Ovi horoskopski znakovi pod hitno trebaju nešto primijeniti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith