Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veličina je bitna: Muškarci koji imaju malog su manje plodni?

Oni kojima je spolovilo kraće za skoro centimetar od prosjeka, češće ne mogu dobiti dijete, barem se tako pokazalo kod muškaraca koje su proučavali. Za prosjek su uzeli 13,4 centimetra

Čini se da je veličina ipak važna, barem u nekim segmentima života. Znanstvenici tvrde da muškarci s manjim spolovilima imaju manje šanse postati roditelji, odnosno oploditi ženu. Studiju su napravili na 815 muškaraca starih od 18 do 59 godina o kojima su podatke sakupljali u klinikama za seksualno zdravlje tijekom više od tri godine.

Oni kojima je spolovilo kraće za skoro centimetar od prosjeka, češće ne mogu dobiti dijete, barem se tako pokazalo kod muškaraca koje su proučavali, prenosi newsweek.com. Za prosjek su uzeli 13,4 centimetra, a do problema je dolazilo ako je penis bio 12,5 ili manji.

DEČKI, PAZITE Ovo su poze u kojima se penis može slomiti - i vrlo su česte...

Sudionici su podvrgnuti testu poznatom pod nazivom "Produžena duljina penisa" (SPL - Stretched Penile Length), koji se koristi za mjerenje duljine organa u uspravnom stanju. U obzir su uzeli i dob, težinu kao i rasu muškarca.

Od ukupnog broja proučavanih muškaraca, njih 219 je pomoć stručnjaka potražilo zbog problema s plodnosti dok su ostali pokušavali riješiti stanja poput erektilne disfunkcije i bolova u testisima.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Autori studije su kazali kako se prividna razlika u plodnosti može nalaziti u genetskim kongenitalnim čimbenicima kao što je nepravilan razvoj testisa - stanje koje može utjecati na sposobnost reprodukcije ili na hormonalnu neravnotežu.

- Postojala je jasna statistička povezanost između muškaraca s manjim spolovilom od prosjeka i neplodnosti. Međutim, mnogi muškarci imaju ispod prosječnu duljinu penisa pa imaju djecu i plodnost im je normalna, a isto tako, mnogi s prosječnom duljinom su se suočili s neplodnošću - rekao je voditelj studije dr. Austen Slade sa Sveučilišta Utah u SAD-u.

Rezultate istraživanja predstavili su na najvećoj svjetskoj konferenciji o fertilitetu u Denveru u SAD-u. 

Thinkstock MNOGIMA JE SPASILO BRAK Povećanje penisa: Usporedili smo cijene u Hrvatskoj i Srbiji

Mišljenje hrvatskog stručnjaka

Već 25 godina posjećujem gotovo sve relevantne urološke kongrese a posebno one kojima je u fokusu andrologija. Nikad nisam pročitao tekst ni čuo predavanje bilo kojeg eksperta da bi postojala povezanost veličine uda i začeća. Osobno ne vidim moguće povezanosti, rekao nam je Neven Kapun, dr.med. spec. urolog iz Zagreba

VIDI OVO! Ovo su najpopularnije boje kose ove jeseni.

Komentari (144)
  • Istina zato Kineza i Indijaca ima samo po milijardu i tristo milijuna . Zamislite koliko bi ih bilo da nemaju male.

    10. 10. 2018,   18:39
  • Bitna je debljina......novčanika.

    10. 10. 2018,   18:44
  • U mene jedva 11 cm pa žena od prve ostala trudna. I tako nekoliko puta za redom. Toliko o veličini i plodnosti.

    10. 10. 2018,   18:59