Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Velika tajna ružičastog kostima Jackie Kennedy - ona je znala

Simbol tragedije ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja je ružičasti kostim njegove supruge Jackie Bouvier. Pred američkom nacijom, Chanelov kostim umrljan krvlju Jackie je nosila da istakne užas

U njemu je bila i tijekom polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona, noseći kostim uz šok i užas proživljenog. Fotografije tih trenutaka su uglavnom crno bijele, pa boja kostimića ne iskače od okoline. Boju su mnogi nazivali "lubenica" ili "jagoda" rozom, no zapravo je nježnija.

FILE PHOTO: President John F. Kennedy and first lady Jacqueline Bouvier Kennedy arrive at Love Field | Autor: Reuters Foto: Reuters

U svjetlu ubojstva JFK-a i sirove reakcije bivše prve dame, taj kostim je postao dijelom kulture. No zapravo, postoji tajna o tom kostimu kojeg većina ljudi ne zna: To zapravo nije bio Chanel, piše Sutton Travis za bestlifeonline.com.

www.edgarmontalvo.com LAKA NA JEZIKU Bivši frizer Jackie Kennedy kaže da je psovala kao kočijaš

Prije, tijekom i nakon njezina vremena u Bijeloj kući Jackie su se divili kao modnoj ikoni koja je imala puno stila, no bilo je onih koji su je kritizirali zbog ekstravagantnog ukusa prema stranoj modi u vrijeme predsjedničke kampanje njezina supruga.

To je bilo dovoljno da se njegov politički tim osjeća nelagodno, pa su je zamolili da se uz njega pojavljuje isključivo u američkoj odjeći. No ona je doskočila ograničenjima.

Foto: JFK Library

Angažirala je američke dizajnere koji su kopirali međunarodne stilove i modna rješenja uz odobrenje njezinih najdražih stranih modnih dizajnera. I tako je došla do tog ružičastog kostimića, identičnog Chanelovom iz te sezone.

Wikipedia NA AUKCIJI Na torbici Jackie Kennedy zaradili
 su 150 tisuća kuna

Washington Post objašnjava da iako se činilo kako je riječ o Chanelu, zapravo ga je izradila modna kuća iz New Yorka, Chez Ninon. The Vintage Fashion Guild potvrdio je da se Chez Ninon specijalizirao u izradi identičnih kopija francuske modne kuće, uz njihovo odobrenje, a njihove replike su bile potpuno identične originalu, čak do gumba i vrste šava.

Reuters | Autor: Reuters Foto: Reuters

Tako da iako je kostim zapravo bio Chanel, tehnički ga nisu šivali francuski modni stručnjaci.

SJEVERNA VIRGINIJA Saudijci su kupili kuću Jackie Kennedy za 271 milijun kuna

Budući da je slična originalu, mnogi i danas ne znaju pravu istinu o podrijetlu slavne odjeće popularne prve dame. Dodatno, službeni dokument iz 2003. godine kojim obitelj Kennedy daruje kostim ustanovi National Archives and Records Administrations, čak navodi da je riječ o ružičastom Chanel kostimu.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Komentari (4)
  • Toliko toga sam pročitala o Kennedyu, i nikada mi nije dosta:- ))))

    31. 7. 2019,   14:55
  • Prvo napišete da je nosila Chanelov kostim uz naslov, onda u tekstu da je Chez N.

    31. 7. 2019,   14:47
  • Fantastična Jackie O.

    31. 7. 2019,   14:32