Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veliki mitovi o seksu: Loš seks se neće popraviti s vremenom

Među mitovima kojih se treba osloboditi je i onaj da u potrazi za bračnim partnerom treba uzimati u obzir samo one koji imaju bračni potencijal, kaže dr. Schwartz

Sve što znate o ljubavi i seksu je pogrešno, tvrdi dr. Pepper Schwartz, profesorica sociologije sa Sveučilišta u Washingtonu, dobitnica brojnih nagrada za pionirske studije o seksualnosti, uvjerena kako nam odbacivanje nekih predrasuda može pomoći da u odnosima budemo ispunjeniji i sretniji.

Jedan od prvih mitova koje 'ruši' jest onaj da bi ljubavnik trebao biti najbolji prijatelj. Prijateljstvo u braku ne može funkcionirati na isti način kao kod platonskih prijatelja, kaže dr. Schwartz, jer prijatelj nije duboko uključen u situacije koje dijelite s partnerom i nema odgovornost za odluke. Zato vas on može držati za ruku s više razumijevanja i strpljenja nego partner, koji češće plane.

Foto: Promo

Partneri ne moraju dijeliti ni iste interese, bitno je da dijele razinu strasti prema otkrivanju novih stvari. Na primjer, ako vi volite putovanja i barem tri puta godišnje želite posjetiti neki novi kraj svijeta, to ne znači da i vaš partner mora voljeti putovanja i svaki put putovati s vama, nego razumjeti zašto vi odlazite, pojašnjava. Ako on nikad nije napustio mjesto u kojem je rođen i živi niti ima tu potrebu, teško će podržavati vaše strasti.

Među mitovima kojih se treba osloboditi je i onaj da u potrazi za bračnim partnerom treba uzimati u obzir samo one koji imaju bračni potencijal, kaže dr. Schwartz. Ni mita o tome da nikad ne biste trebali imati spolni odnos već na prvom sastanku ne treba se držati kao 'pijan plota', smatra sociologinja. Ponekad je baš taj prvi trenutak jednostavno savršen, ponekad možda i ne dobijemo drugu priliku, a nerijetko baš taj seks na prvom spoju može biti odlična osnova za daljnje povezivanje. Naravno, pritom morate poznavati sebe i biti sigurni da se znate nositi s mogućnošću da se više nikad ne vidite ili da se pokaže da partner odluke da spavate na prvom spoju nije bio vrijedan, upozorava sociologinja.

KNJIGA DANA Intimnost jača kad se partneri dotiču i ostavljaju si poruke

Ne pristajte olako na mit da seks koji na početku nije dobar s vremenom možete popraviti ili na onaj da seks nije najvažnija stvar u vezi, jer koliko god to bilo točno, seks jest vrlo važan i s vremenom loš seks može postati veliki problem, upozorava dr. Schwartz. Zato, dajte si vremena da poradite na usavršavanju ili zatražite stručnu pomoć prije nego što uđete u ozbiljnu vezu ili brak. I svakako nemojte glumiti. I nemojte okrivljavati partnera zbog masturbacije ili prihvaćati uvjerenje da je ona loša. Štoviše, masturbacija udvoje može biti odličan način da popravite izvedbu u krevetu, kaže autorica.

KNJIGA DANA Tajna strasti: Žena uživa ako ima povjerenja u svog partnera

- Guske se vežu za čitav život. Ako guska umre, njezin partner gotovo nikad ne nađe novu partnericu. Ali vi niste guska, a naša je vrsta stvorena tako da se može pariti mnogo puta tijekom životnog ciklusa - odgovara dr. Schwartz na pretpostavku da 'ako poželite nekoga drugog, nešto nije u redu s vašom vezom'. Primijetite i prihvatite pogled vašeg partnera prema zgodnoj ženi za drugim stolom te budite i sami zaigrani, odnosno ne dopustite da vas uzme zdravo za gotovo. To ne znači da ćete odmah i prevariti partnera, nego – češće – da ćete tako unijeti više strasti u svoj odnos.

Što vam donosi ljubavni horoskop do kraja godine? Bikovi će zadoviti gdje stignu, a Djevice neće moći odoljeti posebnoj osobi

Komentiraj, znaš da želiš!