Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Veliki test burgera: Pobjednički burger su radili četiri godine

Veliki test burgera: Pobjednički burger su radili četiri godine
16

TEŠKA ODLUKA Testirali smo 20 burgera na Zagreb burger festivalu. Bilo je svega, onih s tartufima, raznom divljači, mesom crne svinje, boškarina, pa i oni bez mesa

VIDEO

Poslužen u brioche pecivu tostiranom maslacem, juneći odrezak, cheddar sir i pržena slanina te umak glavni su sastojci pobjedničkog Prime Bacon Butter Burgera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:47

Na ocjenjivanju je bilo 20 burgera. Već sama pomisao na kušanje njih toliko nije nam najbolje sjela, no ispalo je sjajno. Burgeri su bili raznovrsni, maštoviti, većina njih vrlo ukusna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dim pečenja sa zagrebačkog Strossmayerova trga širi se na ostale ulice i trgove, začas ste “okupani” u njemu. No to vas ujedno zove da probate neki od ukupno sedamdeset burgera koji su u ponudi na Zagreb Burger Festivalu. Već pogled na popis burgera koje ćemo testirati dao je naslutiti paletu okusa. Naravno, u opisu su bili samo sastojci, ne ime burgera ni proizvođača. Ocjenjivao se izgled i, naravno, okus, te je taj zbroj dao konačnu ocjenu. U žiriju je bilo osam “sudaca”.

U ponudi su oni s tartufima, raznom divljači, mesom crne svinje, boškarina, pa i oni bez mesa, iako nije jasno zašto jednostavno nema neki drugi naziv, pa i oblik, čemu forsiranje da bude poslastica koja se, da se ne lažemo, ipak jede zbog mesa. A to smo upravo dobili u pobjedničkom Prime Bacon Butter Burgeru.

Hrvatski kapitalci burgeri: King Kong od 3 kg nahrani 8 ljudi
Hrvatski kapitalci burgeri: King Kong od 3 kg nahrani 8 ljudi

Debeo i sočan komad mesa, s “udvostručenim” sastojcima, prožeti maslacem, koji ih veže u sjajnu cjelinu. Bilo je ideja kako mu možda nedostaje malo soli ili “zelenjave”, no on je vrhunski upravo ovakav kakvog su nam servirali na slijepom testiranju.

Vlasnik The Burger Bara, koji je zaslužan za pobjedu i okuse, kaže da su na njemu radili godinama. Prvo su uporno radili na “puterastom” pecivu, kako bi bilo idealno, a onda su i proizvodnju mesa uzeli u svoje ruke. Rezultati su tu.

Počeo sam ozbiljnije raditi na tome prije pet godina, u svome prvom Burger Baru. Nisam bio baš zadovoljan na početku, pa sam radio na tome da ‘popravim’ svoje burgere, rekao nam je pobjednički “izumitelj” Rudi Stipić.

Išao je korak po korak. Meso je oduvijek bilo hrvatskih ili slovenskih proizvođača, a koriste prsa, rebra i potplećku. Sad imaju i svoju mesnicu.

- Kad imaš svoj pogon, lakše je kontrolirati kvalitetu - objasnio je Stipić.

Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode
Savršeno skuhana riža: Tajna se krije u pravom omjeru vode

Vrlo dugo radio je i na pecivu. S prijateljem je prošao više od 60 smjesa, danima su radili na onoj idealnoj, iz čega se izrodio light brioche. Za ovaj festival spremili su taj “prime” burger i pobijedili.

- Pa sve što smo u zadnjih pet godina naučili o burgerima pretočili smo u ovaj. Ispada da smo na njemu radili pet godina - rekao je Rudi, koji u odmoru od smišljanja i unapređenja mesnih slastica studira stomatologiju...

Na drugome mjestu završilo je djelo Reshetka by Đurina hiža. Kao i uvijek na ovakvim festivalima, Đurina hiža nastoji pozitivno iznenaditi, šokirati svojim gastronomskim kombinacijama. Ovaj put su “iskemijali” kombinaciju mesa junetine i jelena. Dodali su umak od milerama i poriluka, a da razbiju monotoniju, poigrali su se pa dodali namaz od vrganja, lisičarki i bukovača.

Iako divljač nije jednostavno tako “miješati” s drugim mesom, njima je to uspjelo. Rezultat je bio harmoničan i sočan burger, okusi su se stapali jedan s drugim, a čak su i oni koji nisu ljubitelji gljiva komentirali kako im je bez obzira na to sjajan. Osim što su uspjeli u najvažnijem, okusnom smislu, u Đurinoj hiži uspjeli su to spojiti s izgledom, pa burger, iako “natrpan” debelim mesom i s još mnogo toga, zapravo je bio “najzgodniji”.

- Godinama mi se vrzmalo po glavi da ubacimo divljač u burger. Napravili smo to, a kako s divljači pašu gljive, stavili smo i njih. To je naša posveta pitomom zagorskom kraju - rekao je Nikola Božić, vlasnik Đurine hiže.

Pizza kruh je lako napraviti, a oduševit će vas kako je ukusan
Pizza kruh je lako napraviti, a oduševit će vas kako je ukusan

U konkurenciji su bili i burgeri s tartufom. Jedan od njih završio je na trećemu mjestu, onaj od Submarinea, a nazvan je Obelix. Ubacili su u njega i rukolu, krušku, orahe te umak od istarskog bijelog tartufa. Na prvu se možda nekome sastojci neće slagati, no ovdje su pogodili sa sljubljivanjem svega, pa se osjete svi sastojci, i to podjednako. Burgera na festivalu ima svakakvih, kao sastojak se navodi i “puno ljubavi”. No u ovom izboru to im i nije previše pomoglo...

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru