Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Veliki test: Zamrznute pizze su fine, posebno kad se još dorade

RAJČICA NAS ŠTITI Zdravije su pizze s umakom od rajčice bez dodanog šećera, vegetarijanske s raznolikim povrćem koje možemo i dodati te s manje sira

Pizza može biti relativno zdrava namirnica, pogotovo ako je radimo sami pa možemo kontrolirati sastojke. Zamrznute pizze, čije smo deklaracije iščitali, sadrže najviše pšeničnog brašna.

Poznato je da bijelo pšenično brašno brže podiže razinu glukoze u krvi nego brašno od cjelovitog zrna pšenice pa bismo konzumaciju trebali smanjiti.

Borna Filić/PIXSELL PAZITE KOLIKO IH JEDETE U kokicama za mikrovalnu ima masnoća dovoljno za čitav dan

Osim brašna, odnosno tijesta, ove pizze sadrže različite količine i vrste sira te šunke, kao i rajčice. Osim konzervansa koje pronalazimo u šunkama, pizze nemaju dodanih konzervansa, nego im se trajnost čuva zamrzavanjem. Ove pizze najbolje je i ispeći zamrznute. Nakon odmrzavanja ne bismo ih smjeli ponovno zamrzavati, a ako je ne pojedemo odmah, možemo je čuvati u hladnjaku nekoliko dana.

Šunka na zamrznutim pizzama čiji smo sastav analizirali kuhana je ili šunka u ovitku.

Kuhanu možemo pronaći u pizzama Ristorante, Alfredo i Alberto. Nešto je kvalitetnija od šunke u ovitku koja je u pizzi Spar capriciosa. Ta šunka ima dodane razne zgušnjivače.

Na deklaracijama pizza S Budget i Ledo vrsta šunke nije navedena. Sve šunke rade se od svinjskog mesa te raznih dodataka za bolju aromu i teksturu. Za bolji okus dodaju različite šećere i ekstrakt kvasca. Dodaju se i aroma dima, koju bismo trebali izbjegavati, te konzervansi nitriti, koji u prekomjernim količinama mogu djelovati kancerogeno. Prema tome, zdravija opcija bi bila vegetarijanska pizza.

Fried chicken liver with onions and herbs. Top view SLASNE IZNUTRICE Evo kako u Hrvatskoj napraviti zdrav ručak za manje od 10 kn

Osim šunke, u svim je pizzama i sir. Većina analiziranih sadrži Mozzarellu i edamer, a količine se prilično razlikuju.

Najviše sira ima u pizzi Spar, ali u pizzama Alfredo, Alberto, Ristorante i Ledo sirevi su kvalitetniji. Najmanje ga je u pizzi S Budget.

Umak od rajčice možemo smatrati zdravim proizvodom te na njemu ne bismo trebali štedjeti. Obiluje pigmentom likopenom koji djeluje antioksidativno i štiti organizam od slobodnih radikala. Na analiziranim pizzama pronašli smo sjeckanu rajčicu, umak, odnosno pasiranu i koncentrat rajčice. Pasirana i koncentrat obično sadrže više likopena nego svježa rajčica. Pasiranu ili koncentrat rajčice sadrže sve pizze osim Alfreda, u kojemu je rajčica sjeckana.

NADRAŽUJU KOŽU Kada prozor perete kupovnim sredstvom, operite ruke i lice

Analizirane pizze sadrže prilično veliku količinu soli. U porciji, a to je jedna pizza, soli je između 3,3 grama, koliko sadrži pizza Alfredo, i 4,5 grama, koliko je u pizzi S Budget. Pojedemo li jednu pizzu, pojeli smo više od polovine preporučenog dnevnog unosa soli za odrasle, a to je šest grama. Zato bismo pogotovo trebali paziti na količinu koju dajemo djeci i konzumaciju ograničiti.

GROZNI SU I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Komentari (13)
  • Pizza je klasični sendvič sa dodatkom origana ,rajčice ili ketchupa ... šta je tu nezdravo i zašto non stop pilite o tome ...Kad sam gladan jedem šta dohvatim i uopče me ne zanima šta trkeljate o zasičenosti solju i takvim glupostima . Neki dan sam jeo "Bečar sendvič" ...to vam je Kruha , svinjske domače masti , sitno sjeckani bijeli luk i ljuta mljevena paprika ...mmmm , dobro posolim da mogu piti puno tekučine poslije ...Treba raditi i umoriti se , fizički iscrpiti i nema zime ...svi ovi Fitnes majstori su ustvari mekani od sranja koja jedu ...Jedite domaču hranu i jedite koliko god vam organizam traži ali to i potrošite ...Imam 52 godine i nisam tabletu popio (nikakvu) ima 30 godina ...Kobasica , slanina , šunka , riba , povrće iz bašte , kiseli kupus , grah sve što dođe na stol ja sameljem sa mojim (ne umjetnim zubima ) i sex je lijek za sve bolesti ...treba ga upražnjavati svaki dan onako pošteno po minimalno pola sata ... i ne bojte se ničega ... Ovaj tekst sam skinuo sa jednog portala o zdravoj prehrani , nemam pojma tko ga je napisao ...

    19. 3. 2019,   13:45
  • Pogotovo zaleđene dvije godine mmmmm finooo

    19. 3. 2019,   12:26
  • ..ova sa slike je u nekom svom drugom " filmu "...;-))))...ili mi je bujna mašta...

    19. 3. 2019,   12:24