Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vičete na trudnicu? Zbog toga bi beba mogla imati slabiji sluh

Japanski znanstvenici tvrde kako djeca trudnica koje su trpjele verbalno nasilje i galamu mogu kasnije imati niz poteškoća sa sluhom. Majke su pak pod rizikom da će razviti poslijeporođajnu depresiju

Japanski znanstvenici iz Medicinske škole Kochi proveli su istraživanje i tvrde kako očevi koji viču na trudne supruge mogu očekivati kako će im djeca u budućnosti imati teškoća sa sluhom.

Foto: Dreamstime

Tvrde kako je u takvim slučajevima rizik za oštećenja sluha veći za 50 posto. Prema jednoj od njihovih teorija bebe u maternici reagiraju na glasne zvukove. Ukoliko taj zvuk ne dolazi od njihove majke, osjećaju nelagodu.  

R. Anić Mobitele treba koristiti što manje jer oštećuju sluh

Uslijed te nelagode dolazi do problema u razvoju slušnog sustava. Specijalisti također dodaju kako verbalno nasilje u trudnoći može prouzročiti razvoj poslijeporođajne depresije te može utjecati na majčino nasilje prema djetetu.

Foto: Dreamstime

Također, djeca starija od godinu dana koja su izložena verbalnom nasilju također su u vrlo visokom riziku od razvoja slušnih teškoća. Kroz dodatnu studiju nazvanu Japan Environment and Childred Study znatstvenici su pokušali ustanoviti koji okolišni čimbenici utječu na trudnoću i zdravlje djeteta nakon poroda. Zaključili su kako bi se verbalno nasilje u trudnoći trebalo izbjegavati jer može utjecati na razvoj bebina sluha. 

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: 'Zlostavljao me i seksualno iskorištavao dvije godine, a ja nisam mogla otići'

Komentari (1)
  • a što ako trudnica toliko viče da lusteri zvone

    7. 3. 2019,   08:43