Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vida Šekelja: Uklonili su mi dio lubanje, osjećam se puno bolje

Tek je nakon meningitisa otkrila da joj se mozak proteže u vratnu kralježnicu. Svakodnevne glavobolje i pritisak potaknuli su me da se u konačnici odlučim na veliku operaciju

Otkad znam za sebe, često me boljela glava i oduvijek sam bila osjetljiva na vremenske promjene. Ponekad glava kao da mi je bila od stakla, priča nam Vida Šekelja (32) iz Zagreba.

- Isprva mi nije bilo čudno što me tako jako boli, no uplašila sam se kad sam se jednog jutra probudila utrnute desne strane lica i desne ruke. Tad sam pomislila kako to nije obična glavobolja. Nakon završetka porodiljnog dopusta u proljeće 2016. vraćam se na radno mjesto, odgojitelja predškolske djece. Zbog same prirode posla i duljeg izbivanja imunitet mi je bio oslabljen i već nakon mjesec dana počela sam osjećati prve simptome bolesti. Sve je počelo šumovima u ušima, koji su nakon tjedan dana prerasli u vrtoglavicu popraćenu povraćanjem. Tad su započele jače glavobolje, zbog kojih sam odlučila zatražiti pomoć liječnika. U tri dana, koliko je prošlo od posjeta Hitnoj pomoći i pretraga u bolnici, glavobolje su postale nepodnošljive pa tako treći dan ne uspijevam stići na odjel, nego ponovno završavam u hitnoj službi Kliničke bolnice Dubrava, gdje su mi nakon nekoliko neuspjelih pokušaja punktiranja leđne moždine uspjeli dijagnosticirati virusni meningitis - priča nam Vida.

Odmah nakon dijagnoze premještena je u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, gdje je provela tjedan dana.

Uzrok enterovirus

- Nije ustanovljeno koji je točno virus uzrokovao bolest, no nakon raznoraznih analiza zaključeno je da je vjerojatno bila riječ o jednom od mnogih enterovirusa koji prevladavaju u proljeće. Kod nekih enterovirusi izazivaju crijevne viroze i prehlade, no zbog oslabljenog imuniteta u mojem slučaju razvio se meningitis - priča Vida.

Nakon dva tjedna ponovno je hospitalizirana radi kontorole bolesti, kad su joj po četvrti put punktirali leđnu moždinu.

TEMPERATURNI ŠOK Nagli pad temperature - pati srce, koža peče, bole zglobovi...

- Zadnja u nizu pretraga bila je magnetska rezonanca glave kako bi se ustanovilo je li se upala proširila. Nalaz radiologa upućuje me na konzultaciju kod neurokirurga. Tada mi je u KB-u Dubrava dijagnosticirana Chiari malformacija tipa I. To je prirođena malformacija mozga gdje se dio mozga koji bi trebao biti unutar lubanje proteže u vratnu kralježnicu. Zbog pritiska na leđnu moždinu nema pravilnog i potpunog protoka likvora (moždane tekućine) što uzrokuje niz problema, poput mojih glavobolja. Rješenje u ovom slučaju je dekompresijska operacija, konkretnije uklanjanje dijelova kosti lubanje kako bi se oslobodio pritisak na leđnu moždinu i omogućio normalan protok likvora - objašnjava Vida.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nastavlja da, nakon prvotnog šoka, tjedan dana kasnije odlazi po drugo mišljenje u KBC Rebro, gdje dolazi u kontakt s dr. Marjanom Rožankovićem, koji ju je operirao u rujnu 2017.

PROUČAVALI SLONOVE 'Zombi-gen' bi mogao postati prekretnica u borbi protiv raka

- Znala sam da je operacija rizična, no više nisam mogla normalno obavljati svakodnevne zadaće. Pila sam jake tablete protiv bolova koje u više situacija nisu pomogle u potpunosti, nego su samo ublažile bol. Svakodnevne intenzivne glavobolje i pritisak u vratu pri svakom naprezanju potaknuli su me da se u konačnici odlučim na veliku operaciju, u kojoj mi je uklonjeno 2 cm kosti lubanje - kaže Vida. Nastavlja da je operacija prošla bez problema te je ubrzo puštena na kućnu njegu.

- U početku mi je bilo teško samoj ustajati iz kreveta, no tu je uz mene bila moja obitelj - dodaje.

Značajno poboljšanje

- I tri mjeseca nakon operacije osjećala sam lagane probleme s ravnotežom, no po povratku na posao sve se s vremenom polako počelo vraćati u normalu. Dugo je trebalo da rana zacijeli i nakon gotovo godinu dana osjećam taj dio glave. Osjetljiv je i taj dio vrata te još nije u potpunosti mobilan. I dalje povremeno imam glavobolje, no nisu za usporediti s onima prije operacije, a i više nema tog pritiska u vratu. Sad, godinu dana nakon operacije, osjećam se neusporedivo bolje. Sretna sam što sam se odvažila na operaciju te sam zahvalna timu neurokirurgije KBC-a Rebro, posebice dr. Rožankoviću, neurokirurgu koji me je operirao - rekla je.

Kod tipa 1 Chiari malformacije mali mozak ulazi u prostor leđne moždine

Arnold-Chiari malformacija (ACM) malformacija je mozga kod koje se događa pomak moždanih struktura u kanal kralježničke moždine. Zbog toga je poremećena cirkulacija moždane tekućine, likvora, a usporeno je i njegovo odstranjivanje. Kod tipa I Chiari malformacije mali mozak izlazi iz prostora lubanje te ulazi u prostor leđne moždine. 

Foto: 123RF

Glavobolje su najčešći simptom ove malformacije

Znakovi Chiari malformacije tipa I obično se pojavljuju tijekom kasnog djetinjstva ili odrasle dobi. Klasični simptom su glavobolje, često teške, koje se mogu pogoršavati s naprezanjem. Od simptoma se mogu javiti još i bol u vratu, utrnutost i drhtanje u rukama i nogama, zamagljenost vida...  

Drugo mišljenje daje sigurnost kad se dvoumite

Nekome tko se nalazi u sličnoj situaciji kao ja, odnosno moraju na tešku operaciju, svakako bih savjetovala da, ako niste sigurni, potražite drugo mišljenje, kaže Vida Šekelja.

U njezinu se slučaju, tvrdi, to pokazalo ispravnim, jer ju je prvi neurokirurg kojeg je posjetila odmah želio operirati, no kako je bilo mnogo nepoznanica o Chiari sindromu, nije se osjećala sigurno i, kako kaže, zaista joj je bila potrebna godina dana kako bi se psihički pripremila i prihvatila to svoje stanje te se na neki način pripremila na veliku operaciju. 

Komentari (3)
  • Tako mlada a tako bolesna.Vida želim vam brz oporavak i da se više nikad ne vratite na neurokirurgiju.Grozne su te operacije glave i kralježnice.

    27. 8. 2018,   15:32
  • bravo za oporavak lijepa vijest

    27. 8. 2018,   15:28
  • Pa A.Chiari-Malf- ACM, spada u najčešće poremećaje u embrionalnom razvoju- 8 pro 100 000 i nastaje otprilike u 6 -10-tom tj.trudnoće. Radi o poremećaju okoštavanja i razvoja ruba lobanje u koji ulazi prvi kralježak i prvoga kralješka (tkzv "Block")i nijd uopće rijedak. Podjela poremećaja je na Typ I i Typ II i usljed nabrojanih teškoćai dekompresionom operacijom se mora olakšati stanje. Tipične poteškoće nastaju već u djetinjstvu i podrazumjevaju poteškoće sa gutanjem, pauze u disanju, stridor (zviždeći zvuk kod disanja), aspiraciju, osjećaj oduzetosti u rukama ili tetraparezu. Može doći do kompresije moždanoga stabla, hydrocephalusa ili syringomyelie (sa moždanom tekućinom ispunjeni produžetak)u moždini. Ovaj poremećaj biva često prisutan kod pacienata sa Myelomenigocele, embryonalnog poremećaja sa zatvorom neuralne rohre, od kojeg nastaje kičmena moždina. Mikrokirurški se otvara i komprimirano otjecanje liquora iz lobanje u spinalni intraduralni prostor, tako da se omogućuje optok i nesmetana pulsacija moždane voddeu pravac spinalnog ( kanala kralježnice) kanala. Uklanjanjem jednog koštanog dijela iza Foramen magnum-a, (veliki otvor u lobanji kroz koji ulazi kralježnica) koji nije mali( premalo rasterećenja) i ne isuviše širok, jer se mali mozak može još više pomjeriti. Oslobađanje kranialnog tlaka i otvaranje lobanje je poznata metoda primjenjena i priznata u cijelom svijetu kao terapija, a veliko bravo i liječnicima, koji je izvode u hrvatskoj i na Rebru..

    27. 8. 2018,   19:51